Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

2060: Česko patří cizincům

Věda

  19:37
PRAHA - Počet obyvatel České republiky za padesát let? Až 13 milionů lidí oproti dnešním 10,4 milionu. Až třetinu z nich ale budou tvořit přistěhovalci a jejich potomci. Vyplývá to z neoficiální prognózy katedry demografie na VŠE.

V roce 2060 by v Česku mohla být až třetina cizinců foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Evropský statistický úřad přitom tento týden zveřejnil zprávu s přesně opačným výsledkem: podle něj má v Česku kolem roku 2060 žít o milion lidí méně než dnes. „Eurostat podhodnotil některé ukazatele, protože vycházel ze starších údajů. My jsme zohlednili také údaje Českého statistického úřadu za loňský rok,“ vysvětluje rozpor demograf Tomáš Fiala z VŠE, jeden z autorů prognózy.

Výpočet Eurostatu předpokládal, že v Česku každý rok přibude necelých 24 tisíc imigrantů. Jenže třeba vloni jich přišlo téměř 84 tisíc, především z Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu a Ruska. Nic přitom nenaznačuje, že by měl tento trend výrazně zeslábnout. Naopak: lze očekávat, že v dalších letech přibudou přistěhovalci z dalších zemí, především z Afriky a Asie. Podle OSN má v polovině století obyvatel Asie přibýt o 30 procent, počet Afričanů se má dokonce více než zdvojnásobit. Také plodnost v Česku Eurostat podhodnotil. „Podle jeho předpokladu se má letos v ČR narodit jen 106 500 dětí a v dalších letech má jejich počet klesat. Loni se přitom v Česku narodilo 114 500 dětí a je možné, že toto číslo ještě několik let poroste, i když stále pomaleji,“ říká Fiala.

Zpráva Eurostatu považuje za jeden z hlavních problémů stárnutí evropské populace. Podle studie Ústavu pro výzkum obyvatelstva a rozvoje v Berlíně, zveřejněné minulý týden, evropská populace každý týden zestárne o dva dny. Zatímco dnes se střední věk Evropanů pohybuje kolem 38 let, v roce 2050 to bude 48 let.
Autor: