Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

95 % českých batolat má nesprávný jídelníček

Zdraví

  15:00
PRAHA - Nesprávný jídelníček má podle průzkumu 95 procent českých batolat. Věk do tří let přitom je obdobím prudkého růstu a vývoje, proto je dostatečný přísun živin pro zdraví dítěte zásadní. Z průzkumu vyplynulo, že rodiče se o výživu dětí zajímají a hledají informace.

Nezdravý jídleníček foto: Shutterstock

Doporučení se ale rozcházejí a nebývají odborně podložená, řekla Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí, jež průzkum provedlo.

Nezdravé sladkosti
"Výsledky průzkumu byly celkově velmi nepříznivé. Problematická je spotřeba sladkostí, pravidelně je má v jídelníčku polovina dětí do jednoho roku věku, přestože v tomto životním období by se tam měly objevovat jen výjimečně nebo raději vůbec," uvedla.

Energetickou hodnotu jídelníčku překračovalo podle průzkumu téměř 59 procent batolat starších 19 měsíců. V tomto věku byly sladkosti součástí jídelníčku více než 86 procent dětí. Dalším velkým prohřeškem byl vysoký příjem soli. Spolu se sladkostmi přispívá k nadváze a obezitě dětí.

Při sestavování správného jídelníčku se rodiče setkávají s tím, že dítě některou potravinu odmítá. Chybějí mu pak potřebné živiny. Podle Knížkové potřebuje dítě pět a 15 nabídnutí, případně ochutnávek během několika dní až týdnů, než svolí a do té doby neznámou potravinu začne jíst.

Zásady zdravé výživy
"Pokud na postupné navykání nemají rodiče trpělivost, nebo si odmítání vysvětlí jako přirozený výběr, problém je na světě," varovala odbornice.

Podle dětského lékaře Pavla Frühaufa by rodiče měli znát a umět v praxi použít zásady zdravé výživy. Nemá podle něj smysl přehnaně vážit, odměřovat a počítat podle tabulkových doporučení. Dobré je poradit se o výživě s pediatrem a rady aplikovat podle individuálních potřeb dítěte.

"Pokud se kvalita jídelníčku podceňuje, mohou se objevit zdravotní problémy, jako neprospívání, chronická zácpa či průjem. Stoupá riziko nemocí srdce a cév v pozdějším věku," upozornil primář Frühauf.

Potraviny a nebezpečí alergií
Setkává se prý často s obavami rodičů, zda zavádění nové potraviny do jídelníčku v batolecím věku nevyvolá u dítěte alergii. Podle něj je možné zařazovat do jídelníčku nové potraviny už kolem pátého měsíce dítěte.

"Nejsou žádné důkazy, že oddálení konzumace nových potravin po čtvrtém až šestém měsíci života dítěte sníží výskyt alergií. Naopak někteří odborníci se kloní k tomu, že zavádění příkrmů kolem půl roku věku souběžně s kojením pomáhá potravinovým alergiím předcházet," shrnul.

Autoři: ,