Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Alcron trumfl v hodnocení michelinové Allegro

Magazín

  16:00
PRAHA - Především kvalitou jídla si získala sympatie strávníků pražská Restaurace Alcron, která byla v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant 2009 vyhodnocena jako nejlepší gastronomický podnik v uplynulém roce. V žebříčku popularity předběhla restauraci Allegro v hotelu Four Seasons, která dosud jako jediná v České republice vlastní hvězdu francouzského průvodce Michelin. Ta si v hodnocení expertů vysloužila první místo.

Restaurace Alcron v pražské Štěpánské ulici obsadila v gastronomickém průvodci první příčku. foto: VondroušČTK

"Alcron dlouhodobě patří mezi první desítku. Není to žádné překvapení. Je to potvrzení kvality," řekl ČTK o výsledku hlasování vydavatel průvodce Pavel Maurer.

Druhé místo v celkovém hodnocení má restaurace La Degustation Bohéme Bourgeoise; třetí je Francouzská restaurace v Obecním domě. Mezi deset nejlepších se podle účastníků ankety dostala také další restaurace z hotelu Radisson SAS Alcron La Rotonde, která v celkovém hodnocení získala sedmé místo.

Restaurace Maze, kterou v Praze zřídil slavný britský šéfkuchař Gordon Ramsay, se do "desítky" v "lidovém hlasování" nedostala. U 33 expertů, mezi nimiž jsou šéfkuchaři, kritici a další odborníci v gastronomii, si získala naopak třetí pozici. Ti ale zase "přehlédli" Alcron.

"Je to obrovské překvapení. Může tam být lidský moment nebo skutečnost, že si nevzpomněli a snažili se uvést restaurace, které se na trhu objevily jako nové," míní Maurer, který s hodnocením české gastronomie začal před dvanácti lety.

Alcron získal vítězství poté, co se řízení tamní kuchyně ujal Roman Paulus. Jeho předchůdci Jiřímu Štiftovi za uplynulých deset let nejvyšší ocenění unikalo o pár hlasů. Loni byl však hotel desátý. "O kvalitě restaurace nerozhoduje jenom kvalita jídla, ale často také atmosféra. Hotelové restaurace většinou nemají teplo hospůdek. Pak to může ubrat pár bodů," uvedl Maurer.

Loňský vítěz ankety, rodinná restaurace U Lípy, se letos propadla na 29 místo. Podle Pauluse, který prý jako nejlepší restauraci tipoval Allegro, je vítězství velmi zavazující. "Bude to složitý rok, kdy budeme muset obhajovat první místo. Nesmíme slevovat," řekl ČTK. Podle něj má Alcron silnou komunitu loajálních klientů. "Pořádáme kurzy vaření a osobně znám hosty, kteří sem chodí pravidelně. Pomáhá to i k tomu, aby pro nás hlasovali," dodal.

Mezi speciality hotelové kuchyně patří mimo jiné marinované mušle svatého Jakuba s celerovou pěnou, hráškovými výhonky a olejem z bílých lanýžů. Podle Pauluse však nejde jen o jídlo, ale také o servis. "Když člověk přijde do restaurace, zažije velmi individuální přístup. Je to malá restaurace a číšníci si hosty pamatují," uvedl.

Největším letošním překvapením je podle Maurera restaurace Cicala Trattoria v pražské Žitné ulici, která se umístila jako druhá nejlepší v jídle. "Rád tam chodím a doufám, že zvýšený zájem nenaruší jemnou, domácí, intimní atmosféru. Kdo má rád italskou kuchyni, užije si tam. Je to naprosto originální," popsal Maurer svůj dojem z restaurace. Potěšen prý byl také tím, že se mezi nejlepší dostaly také brněnské nebo karlovarské podniky.

Mimo knižní publikace, která je na trhu od 1. prosince, je žebříček Maurerova výběru k dispozici na internetové adrese www.grand-restaurant.cz. Od letošního roku si zájemci mohou hledat typy na dobré restaurace nebo hodnotit také prostřednictvím mobilních telefonů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!