Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Alzheimerovu chorobu může zbrzdit zdravé jídlo

Zdraví

  7:00
LONDÝN - Zdravá strava by podle vědců mohla u nemocného přibrzdit Alzheimerovu chorobu. Jídlo bohaté na vitamíny a ryby totiž podle nich chrání mozek před stárnutím, naopak nekvalitní jídlo má opačný efekt.

Seniorka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

O nové studii amerických vědců informoval server BBC. U starších lidí s vyššími hodnotami vitamínů a omega-3 mastných kyselin v krvi pozorovali neurologové méně případů zhoršení mozkových funkcí a lepší mentální výkony. Trans tuky, které se nacházejí v pokrmech z rychlého občerstvení, vědci spojili s horšími výsledky neurologických testů, které jsou typické pro Alzheimerovu chorobu.

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je jedním z nejčastějších důvodů demence. Mezi symptomy onemocnění patří ztráta paměti, změny nálady, problémy s komunikací a myšlením. Žádný z těchto faktorů nebyl určen jako jediný způsobující onemocnění. Jedná se o jejich kombinaci ve spojení s věkem, genetickými předpoklady, životním prostředím, životním stylem a celkovým zdravím, připomněla BBC.

Britská lékařská charita v této souvislosti vyzvala k intenzivnější práci na nových poznatcích v oblasti stravy a demence. Jako nejlepší prevenci neurologických onemocnění označila vyváženou stravu bohatou na zeleninu a ovoce, pravidelnou fyzickou aktivitu, vyvarování se kouření a pravidelné kontroly hladiny cholesterolu a krevního tlaku u lékaře.

Vědci se při zkoumání Alzheimerovy choroby zaměřili spíš na krevní rozbory než na složení jídelníčku jednotlivých lidí. Prověřili krevní vzorky 104 zdravých lidí ve věku asi 87 let, u nichž bylo zaznamenáno jen minimální nebezpečí Alzheimerovy choroby. Ti z nich, kteří měli v krvi více vitaminu B, C, D a E lépe prospívali v testech paměti a myšlení. Lidé s vyšší hladinou omega-3 mastných kyselin byli podobně úspěšní. Nejhůře dopadli lidé s vysokými hodnotami trans tuků v krvi, které pocházejí z pokrmů z rychlého občerstvení, dále z koláčů, sušenek a také ze smažených jídel.

ČTĚTE TAKÉ:

Vědci z Institutu pro zdraví a vědu Oregonské univerzity, Portlandského zdravotnického centra a Oregonské státní univerzity pak provedli skenování mozku 42 účastníků studie. Ten ukázal, že zdravě se stravující lidé měli větší objem mozku, než ti s vyšší hladinou trans tuků v krvi.

Jak poznamenal autor studie Gene Bowman z Oregonské státní univerzity, výsledky je ještě třeba ověřit, nicméně předpoklad, že by bylo možné ovlivnit objem mozku pouze správnou stravou, je převratný.

Autoři: ,
Témata: jídlo, strava, nemoc, BBC