Špatná péče o výživu nemocných je přímou příčinou pooperačních komplikací. Například rány po operacích se špatně hojí, lidem hrozí proleženiny a následná infekce, zápal plic apod.
Náklady na léčbu zdravotních komplikací spojených s podvýživou dosahují 15 miliard euro. V zemích EU se odhadují tyto náklady na 170 miliard euro, v České republice pak 60 miliard Kč. Prevence nedostatečné výživy přitom může ušetřit až 1000 euro na jednoho hospitalizovaného pacienta.
Pravidla pro sestavování správně vyvážených jídelníčků přitom existují. Vypracovaná je i metodika, jak sledovat, zda člověk na nemocničním lůžku snědl všechno nebo alespoň část toho, co dostal k jídlu.
Anketa
Když jste měli v nemocnici problémy se stravováním, kontaktovala vás dietní sestra? (neboli nutriční terapeutka, jak zní novější označení této profese)
Pošlete nám svůj názorSvoje hlasování můžete doplnit i vlastními zkušenostmi a připomínkami, které posílejte na adresu josef.matyas@lidovky.cz Do předmětu napište ANKETA LN. Anketa končí 2. října. Výsledky a seriózní připomínky zveřejníme ve středu 5. října v příloze Medicína & Věda. |
Jaké jsou příčiny podvýživy? Bude je řešit ministerstvo zdravotnictví? Co dělat, když pacient dostane jídlo, které mu nechutná? Neměli by odpovědnost za stravování v nemocnicích převzít raději příbuzní pacienta? Odpovědi na tyto otázky najdete v článku, který vyjde 5. října v LN v příloze Medicína a Věda.