Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Američané objevují kouzlo hmyzí gastronomie

Magazín

  5:00
SAN FRANCISCO - Skáčou, lezou, štípou - a čím dál častěji končí na talíři. Stále větší množství podniků ve Spojených státech nabízí strávníkům hmyzí menu a snaží se lidi přesvědčit o zásadních výhodách konzumace červů či brouků pro lidské zdraví i ekologii planety. Ve společnosti, kde jsou lidé spíše zvyklí brouka zamáčknout než ochutnat, to ale mohou mít pionýři hmyzí gastronomie těžké.

Ilustrační foto foto: Reuters

Když budete jíst brouky místo krav, pomůžete ušetřit půdu, potravu a vodu, která je potřebná k chovu skotu. A budete jíst zdravě, lákají ke změně jídelníčku podnikatelé, kteří se vrhli na nový byznys. Cílí především na lidi ochotné experimentovat, kterých zatím není moc.

Cvrčci v čokoládě, pikantní červi

„Našim záměrem je nabídnout lidem v rámci trhu s potravinami jiný druh proteinů... Největším úkolem, který je před námi, je přesvědčit další lidi, aby naše jídlo ochutnali,“ říká šéfová hmyzího bistra Don Bugito (volně přeloženo Pan Brouček) v San Francisku Monica Martinezová. Do Kalifornie se snaží přenést některé pochutiny známé v jejím rodném Mexiku a nabízí Američanům speciality jako slané cvrčky s čokoládovou polevou nebo pikantně kořeněné červy. 

Jako první v Paříži mají na jídelníčku hmyz. Restaurace slaví úspěch

Do jejích specialit se však pustí pouze odvážnější povahy, řada lidí nabídku s hrůzou v očích odmítne. „Popravdě to vůbec nechutná jako brouk. Chutná to jako křupavé kořeněné maso,“ řekla jedna z příjemně překvapených zákaznic Leslie Foremanová, která zkusila cvrčka s chili-limetkovou polevou. „Nemůžu říct, že bych to jedla každý den, ale je to zábava a je to v pohodě,“ dodala. Pojídání hmyzu propaguje již několik let i OSN, podle níž jde o možnost, jak v mnoha zemích světa zlepšit výživu obyvatel, omezit produkci skleníkových plynů a vytvořit nová pracovní místa v podnicích produkujících „bezobratlé“ potraviny.

Dvojnásobek proteinů

Kalifornské podniky se ale nezaměřují jen na pochutiny, v nichž je přítomnost hmyzu na první pohled viditelná. Například cukrářství Bitty Foods z města Berkeley dodává do prodejen potravin pomerančovo - zázvorové sušenky vyrobené z mouky z rozemletých cvrčků. Podle vedoucí podniku Megan Millerové je v nich dvojnásobek proteinů a jen polovina cukru než v konvenčně vyráběných sušenkách. A navíc, v této nenápadné formě je prý cesta jak postupně přesvědčit Američany ke konzumaci hmyzu. „Lidi nejprve začnou zkoušet jíst hmyz v práškové formě, skrytý v potravinách, aby nebyl vidět, než se odhodlají učinit velký skok a jíst celé brouky,“ odhadla Millerová. 

Nahradíme léky hmyzem? Smažení švábi mají 'zázračné' účinky

Přinejmenším výrobci potravin z hmyzu v USA v nich podle statistik vidí velký potenciál. Podnik Big Cricet Farms, „cvrččí farma“ dodávající cvrčky ke konzumaci, zaznamenal v posledních měsících velký nárůst objednávek. V současnosti prodá do restaurací a bio obchodů 3600 kilo cvrčků měsíčně, poptávka je však daleko vyšší. „Rychlost, s jakou se noví lidé stávají ochotnými jíst brouky, je šílená,“ prohlásil šéf firmy Kevin Bachhuber, podle něhož farma hodlá co nejdříve zvýšit svou kapacitu na 11 300 kilo cvrčků měsíčně. Prý to však stejně bude stále málo.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...