2. ledna 2016 6:30 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Češi v kultuře servírování tvrdého
alkoholu ještě zaostávájí, říká barman

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Whisky (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Whisky (ilustrační foto). | foto: Shutterstock
V kultuře pití tvrdého alkoholu mají prý Češi co dohánět. Podle profesionálního barmana a poradce v oblasti gastronomie Tomáše Kučery jsou odkojeni pivem a zvykli si dát k jídlu sklenku kvalitního vína, v oblasti servírování vodky, tequily nebo whisky však neřeší kvalitu podávání.

„Dnešní osvěta v jídle je v Česku veliká, ale málokdo ví, že nápojová gastronomie je ještě na začátku,“ sdělil Kučera.

Například správný servis vodky by měl být do namraženého panáku, obsah by se však mrazit neměl. „Poté, co jakoukoliv vodku zmrazíte, nepoznáte její výjimečnost,“ vysvětlil Kučera. Ve Finsku, kde má pití vodkou velkou tradici, se dříve dokonce podávala v kelímku připraveného z ledu.

Tequila - ilustrační foto.

Tequila - ilustrační foto.

V Mexiku, kde má svůj domov oblíbená tequila, se tento nápoj pije na ex bez citronu nebo pomeranče a měl by mít pokojovou teplotu. Panák tequily místní zapíjejí rajčatovým džusem, jinak je moc silná. Kučera upozorňuje, že tequila s pomerančem a skořicí nebo limetou a solí nepatří mezi správné způsoby podávání. „U tequily byl rituál se skořicí jen čistý marketing,“ uvedl.

Správná konzumace whisky

Relativně nejlépe se tuzemští milovníci tvrdého alkoholu vypořádávají se správnou konzumací whisky. Podobně jako ve Spojených státech se zde pije čistá s ledem nebo s colou. Zejména u americké mládeže je prý v poslední době oblíbená whisky s lehce pálivou skořicovou příchutí. Tato móda míří podle Kučery i do České republiky včetně obliby namražených panáků. Výhodou namražení je přirozená cesta vychutnání skořicové pálivé příchuti.

Podle experta Kučery je několik způsobů jak správně „panákovat“. Důležité je však pít na ex. „Nejčastější chyba je usrkávání, tomu se opravdu vyhněte,“ doporučil.

Rajčata (ilustrační foto)

Rajčata (ilustrační foto)

Co se týká následků pití tvrdého alkoholu, upozornil Kučera na předsudky, že po sladkém bolí hlava, nebo že ráno znepříjemní nápoje zlatavé barvy jako rum nebo whisky. Také radí nepít na lačno. „Se sytým žaludkem mnohem déle vydržíte fit, protože alkoholu bude déle trvat, než se dostane do krve. Každý destilát zapíjejte sklenkou vody, před spánkem se osprchujte a ráno si dejte dvě deci kvalitního rajčatového džusu,“ doporučil.

Profesionální barman a poradce v oblasti gastronomie Kučera se účastnil i mezinárodního finále barmanské soutěže v Dubaji. V současné době vede zážitkové barmanské kurzy a věnuje se i osvětě v pití tvrdého alkoholu v České republice.

Lidovky.cz
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz