19. prosince 2014 7:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

České děti konzumují ve stravě
příliš soli, škodí to zdraví

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
jedlá sůl (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy jedlá sůl (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
PRAHA České děti už v předškolním věku vysoce překračují doporučené množství soli ve stravě, škodí to jejich zdraví, varují pediatři. Každý Čech spotřebuje v průměru denně 13 až 14 gramů soli, více v Evropě solí pouze Maďaři, Chorvati a Makedonci. Ve vyspělé Evropě je naopak spotřeba soli poloviční.

Doporučení Světové zdravotnické organizace je mezi pěti až šesti gramy za den. Vyšší spotřeba soli u dětí nepřímo vede k obezitě, která zvyšuje riziko vysokého tlaku.

„V Česku i u dětí a dorostu denní příjem soli významně překračuje normy, platí to i u dětí v prvních letech života,“ sdělil dnes novinářům předseda České pediatrické společnosti profesor Jan Janda. Riziko vidí v tom, že když si dítě zvykne v útlém věku na vyšší příjem soli, vzniká u něj „závislost na slaném“ a vyžaduje pak vše hodně slané.

Zvýšená dodávka soli vyvolává pocit žízně a u dětí při oblibě nápojů typu „soft drinks“ s vysokým obsahem cukru vede ke zvýšené kalorické dodávce, a tím k nadváze až obezitě, vysvětlil.

PSALI JSME:

Vysoký tlak má ve vyspělých zemích třetina populace, v Česku polovina mužů a asi 35 procent žen. Je to rizikový faktor nemocí srdce a cév, které jsou v Česku nejčastější příčinou nemocnosti a úmrtí. Nadbytek soli zvyšuje riziko komplikací vysokého tlaku, hlavně mrtvice a infarktu. Má vliv i na vznik nádorů žaludku, onemocnění ledvin a řídnutí kostí.

České studie ukázaly, že zvláště u dorostenců obou pohlaví je často „vysoce normální“ krevní tlak, což je předstupeň prehypertenze, nebo dokonce již jasná hypertenze. V obou případech bývá zvýšený tlak spojen s nadvánou či obezitou. Podle odborných doporučení by pediatři měli měřit tlak u dětí a dorostu hlavně z rodin, kde má vysoký tlak někdo z rodičů, prarodičů, případně sourozenců.

Existují nejrůznější typy mořských solí.

Nejvíce soli je z potravin kupovaných v obchodech, 75 až 80 procent denní dodávky. Pouze menší dodávka je ze solení při vaření či u stolu. Vysoký obsah soli je v šunce, uzeninách, polévkách v prášku, čipsech, pečivu, balkánském sýru či nivě. Většina jídel z řetězců rychlého občerstvení obsahuje více soli. Řetězce pod tlakem odborných doporučení dávku soli omezují, na požádání může dostat zákazník hranolky nesolené.

Světová zdravotnická organizace požaduje, aby na etiketách potravinářských výrobků byl vedle obsahu kalorií a podílu živin i obsah soli v gramech. Je-li v označení obsah sodíku v gramech nebo miligramech, musí se násobit indexem 2,4, zjistí se tak obsah soli v gramech.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz