Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zdraví

České děti se nevhodně stravují. V dospělosti jim hrozí problémy

Obézní dítě - ilustrační foto. foto: Shutterstock

PRAHA - Českým dětem kvůli nevhodné skladbě jídelníčku hrozí zvýšené riziko rozvoje vysokého tlaku v dospělosti, infarktu, mrtvice, řídnutí kostí a nemocí štítné žlázy. Vyplývá to ze série studií Společnosti pro výživu. U každého desátého dítěte zjistily studie nadměrný příjem soli, cukru a nevhodnou skladbu tuků ve stravě.
  7:30

Podle studií byl u kojenců od šesti do 11 měsíců nadměrný příjem bílkovin, což zakládá na obezitu v dospělosti. U 26,8 procenta bylo málo jódu, což má zase vliv na vývoj mozku. Málo železa přijímalo 42,5 procenta kojenců, deset procent bylo podle laboratorních nálezů chudokrevných.

Špatná strava, neodolná psychika. Životní styl může vést až k vyhoření

Nízký příjem provitaminu D mělo 62 procent dětí, nízké hladiny vitaminu D v krvi 36 procent, což je spojeno s rizikem křivice, nižší svalovou silou, častými infekcemi a rozvojem civilizačních onemocnění.U batolat od 24 do 36 měsíců byl zvýšený příjem soli, u deseti procent nad 4,2 gramu denně. Méně vápníku přijímalo 36,1 procenta dětí, kvůli čemuž jim hrozí rozvoj osteoporózy, 23,2 procenta mělo nižší příjem jódu. 

Mezi předškoláky mělo deset procent energetický příjem nad 127,4 procenta doporučených hodnot. V jejich stravě převažovaly nezdravé tuky, vyšší byl příjem sacharidů. V průměru měly děti 6,4 gramu soli za den, každé desáté přes 9,2 gramu, norma pro dospělé je přitom pět gramů.

Studie zdraví

Studie se konaly v letech 2007 až 2014 a zahrnuly děti od půl roku do 15 let. Výsledky na svém webu zveřejnil Státní zdravotní ústav.

Školáci od sedmi do deseti let v průměru měli energetický příjem lehce vyšší, deset procent však o více než 30 procent. Více přijímali také sacharidů a kuchyňské soli. Té konzumovalo deset procent dětí přes 12,7 gramu za den, více než dvojnásobek normy pro dospělé. Deset procent dětí přijímalo málo jódu, kyseliny listové a vitamínu D.

Anketa

Myslíte, že se české děti špatně stravují?

Ano 162
Neumím se rozhodnout 9
Ne 15

Děti od 11 do 15 let měly celkový energetický příjem v průměru lehce nižší, deset procent pak naopak vyšší téměř o pětinu. Příjem tuku přitom odpovídal, ale složení bylo špatné. Deset procent dětí mělo příjem sacharidů vyšší téměř o třetinu. Soli přijímaly děti v průměru 10,3 gramu za den, každé desáté více než 13,3 gramu, téměř trojnásobek normy pro dospělé. Málo měly děti vápníku, jódu, kyseliny listové a vitamínu D.

Důležitá prevence

Pro „dobrou praxi“ doporučila odborná společnost u předškoláků a školáků snížit množství živočišných tuků a zvýšit množství rostlinných, omezit slazení a sladké nápoje a potraviny, vybírat potraviny s nižším obsahem soli a zařazovat do jídelníčku více mořských ryb a játra jako zdroj vitamínu D. 

U školních dětí od sedmi do deseti let navíc doporučila zařazovat častěji tmavě zelenou zeleninu a celozrnné pečivo a další zdroje kyseliny listové. U dětí od 11 do 15 let k tomu doporučila také nezapomínat na zdroje vápníku, což jsou mléčné výrobky či brokolice.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...