25. března 2011 7:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Čokoláda je intenzivnějším
zdrojem emocí než milování

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Čokoláda - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokoláda - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Darem přírody, který potěší chuťové buňky, ale má také blahodárné léčivé účinky, jsou podle odborníků kakaové boby, z nichž vzniká čokoláda. Tento produkt by se prý měl vnímat nejen jako "jídlo štěstí", ale také jako lék, který je zároveň požitkem. Jeho přiměřená konzumace se zároveň označuje za důležitou součást zdravého životního stylu.

"Čokoláda je jednou z nejzdravějších potravin. Obsahuje spoustu látek, které jsou unikátní," řekl Martin Justan ze společnosti Puratos, která se zabývá výrobou a zpracováním čokolády. Upozornil, že velmi ceněny jsou výrazné antioxidační účinky, které jsou prý mnohonásobně vyšší než má například zelený čaj. "Má také spoustu prospěšných enzymatických látek, které příznivě působí na zažívání, proti tvorbě zubního kazu a je to také velké potěšení," zdůraznil.

Upozornil, že pro skutečný požitek by lidé měli vybírat z tzv. pravých

Jakou čokoládu kupujeme?

Zákazníci se stále častěji zajímají o to, kolik procent kakaa čokoláda obsahuje. "Největším hitem v současnosti jsou pralinky z hořké čokolády s chilli, zázvorem nebo wasabi. Ženy pak nakupují zejména čokoládu s nízkým obsahem cukru. Mají za to, že po hořké čokoládě nepřiberou," řekla obchodnice Šárka Voglová z pražské prodejny Arko. Prvotní hledisko je podle ní nálada, chuť a vizuální dojem.

čokolád. Jde o produkty, které obsahují kakaovou hmotu, tedy kakaový prášek a máslo, s eventuálním přidáním sušeného mléka nebo vanilky. Mnohdy se však pod pojmem čokoláda prodávají tukové náhražky, které nejsou pro lidský organismus nijak prospěšné.

Zárukou kvality není jen vysoký obsah kakaa
"V Česku není tradice výrobců čokolád. Lidé se mnohdy rozhodují mezi zavedenými značkami a čokoládou na vaření. To však zpravidla nemá nic společného s pravou čokoládou," zdůraznil Justan.

Kvalita čokolády podle publikace francouzského odborníka na výživu Hervého Roberta závisí na odrůdě kakaovníku, typu půdy, fermentaci kakaových bobů i způsobu pražení. Člověk by ovšem neměl propadat "snobskému chování" a dát se nachytat na představu, že zárukou kvality je vysoký obsah kakaa, tvrdí.

Upozornil zároveň, že čím je vyšší obsah kakaa, tím vyšší je obsah polyfenolů, látek, které dávají kakau jeho zdravotní hodnotu.

Čokoláda - ilustrační foto.

Ideální je 60 %
Snahou výrobců čokolády je podle Justana nalézt optimální poměr a chuťovou rovnováhu. "Čokoláda musí chutnat. Není to totiž lékařský produkt," upozornil s tím, že cenné polyfenoly jsou zdrojem hořkosti a trpkosti. Optimální obsah kakaa je tak podle něj kolem 60 procent.

"V Česku je spíše rozšířena konzumace mléčných čokolád, které mají obsah kakaa kolem 32 až 35 procent. Doporučujeme ovšem spíše obsah kakaa kolem 50 až 60 procent. Jde většinou o hořké variace. Gurmáni mohou sáhnout také po vysokoprocentních čokoládách. Ty však bývají někdy až nepříjemně hořké a trpké," uvedl odborník.

Afrodiziakum a sbližovací droga?

Velmi ceněnou vlastností čokolády je podle sexuologa Radima Uzla nejen to, že působí jako antioxidant, ale že je to také o "sbližovací droga". "Mezi milenci je vnímána jako jeden z nejmilejších darů. Tím může být také víno," řekl na tiskové konferenci v pražském muzeu Choco Story Praha. Čokoláda podle něj vzbudí tvorbu endorfinů, tedy dobrou náladu. Zdůraznil, že jde také o uznávané afrodisiakum, jehož účinky jsou vyzkoušeny letitou praxí.

Podle Hervého Roberta je však představa o tom, že čokoláda je afrodisiakum, mylná, přestože jí tato reputace provází stovky let. Holdoval jí prý známý milovník Casanova nebo spisovatel markýz se Sade. Studie posledních let ale prý "vrazily klín mezi čokoládu a lásku". Někteří výzkumníci pak dokonce tvrdí, že čokoláda je sama o sobě "intenzivnějším zdrojem emocí než milování".


Moderní studie vyvracejí mýty o tom, že po čokoládě se tloustne, že je špatně stravitelná, že způsobuje migrény, alergie nebo akné. Na druhé straně tvrdí, že prospívá diabetikům, kteří si čokoládu se 70procentním obsahem kakaa mohou dopřávat spíše než dia výrobky.

Příznivé účinky čokolády jsou využívány také v kosmetickém průmyslu. Kakaové polyfenoly se například přidávají do pleťových přípravků, které mají oddálit stárnutí pleti. Velmi populární je čokoterapie, masky, zábaly nebo masáže. Podle znalců je však účinek spíše relaxační. Kakaové máslo pokožku uhladí a zvláční. Polyfenoly do ní však nepronikají, a přednosti čokolády se tak naplno neprojeví.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz