10. února 2016 6:20 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Cukr zvyšuje riziko rakoviny
prsu, zjistili vědci

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Cukr. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cukr. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock
ŘÍM Cukr zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a metastáz, především jde o fruktózu. Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává „nebezpečnou souvislost“ mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru. Není to jen otázka kilogramů navíc a estetického vzhledu.

Hojná konzumace cukrů, typická pro západní stravování, zvyšuje nebezpečí vzniku zhoubných národů na prsou a metastáz v plicích. Novým způsobem osvětluje „sladké nebezpečí“ studie vědců z prestižního Andersonova centra pro výzkum rakoviny americké Texaské univerzity.

Již dřívější epidemiologické studie prokázaly, že přísun cukrů pocházejících z jídla má významný dopad na vývoj karcinomu prsu. Podporuje totiž zánětlivé mechanismy nebo vede ke zvýšené hladině inzulinu v krvi. To přispívá ke vzniku choroby.

Inzulin je hormon, který organismus produkuje v reakci na zvýšení hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však i jiné stránky fungování našeho organismu, a proto je považován za klíčový hormon ve vztahu mezi jídlem a rakovinou. Příliš mnoho inzulinu v krvi například vede u žen k nadměrné produkci testosteronu, mužského pohlavního hormonu. Jinak inzulin přispívá k produkci růstového faktoru IGF-1, který je doslova „hnojivem“ pro buňky, zvláště pak ty rakovinové.

Američtí vědci nejprve zkoumali vliv cukru na mléčné žlázy u pokusných zvířat v laboratoři a pak ukázali vliv konzumace cukrů na aktivaci metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenáza), který usnadňuje růst nádoru a šíření metastáz.

Souvislost s rakovinou

„Na vině je zejména fruktóza, a to více než glukóza,“ uvádí Lorenzo Cohen, spoluautor studie a docent Texaské univerzity. „Obecně ale víme, že nadměrný přísun cukrů, amidů a sacharidů vede ke zvyšování tělesné hmotnosti, což končí až obezitou, stresem, poškozením drobných cév a vede ke kardiovaskulárním nemocem. Teď ale bylo vícekrát potvrzeno, že existuje vztah mezi nadbytkem cukrů a nádorem,“ dodává Cohen, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.

Takže který je ten zdravý? Bohužel žádný. Žít bez cukru ale dokáže jen málokdo.

Abychom udrželi hladinu inzulinu v krvi nízkou, musíme značně snížit (nebo zcela vyloučit) konzumaci bílého i hnědého cukru a ke slazení používat například slad z ječmene. V jídelníčku bychom také měli omezit rafinované sacharidy (bílou mouku nebo rýži), a to ve prospěch celozrnné mouky či celozrnné rýže a brambor. A také bychom se měli seznámit s glykemickým indexem, který ukazuje, jak jídlo zvýšilo úroveň glykemie v těle.

ČTK
  • 0Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Tvarohovo-krupicový dort
Tvarohovo-krupicový dort

Potěšte rodinu rychlou dobrotou