Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Dětské sushi s omeletou a rýží ze stojánku na vejce

Magazín

  9:44
PRAHA - Příprava sushi je velká legrace, zapojí-li se děti anebo dělá-li se pro ně. Děti totiž rychle přivyknou octové rýži, řase i rozličným náplním, které uvnitř objevují, a různé tvary, pestré barvy a malé kousky jsou pro ně jako stvořené.

Sushi foto: Reprofoto

Na šest rolek (36 kousků sushi ) si připravíte půl kilogramu japonské rýže, tři plátky řasy nori, japonskou sojovou omáčku a čtyři polévkové lžíce japonského rýžového octa.

Jako náplň se hodí jedno ušlehané vajíčko, dvě polévkové lžíce cukru, karotka podélně nakrájená na pět tyčinek 6 cm dlouhých, čtyři vídeňské klobásy 9 cm dlouhé, 6 cm okurky, 75 gramů uzeného lososa a jedna polévková lžíce slané majonézy. Octovou rýži připravíte podle návodu z předchozích receptů.

Připravit omelety...
Do malé mističky vložíte vejce a přidáte půl polévkové lžíce cukru a špetičku soli. Směs míchejte a třete, dokud se nerozpustí. Potom rozehřejte pánev potřenou slunečnicovým olejem (po ohřátí vytřete přebytečný tuk kuchyňským papírem).

Mix s vajíčkem přelijete na pánev a obratným nakláněním pánve jej rozprostřete tak, aby se vytvořila tenká omeleta. Všechny bublinky propíchejte vidličkou. V místech, kde vznikne otvor, jej zacelte potřepáním pánve. Po 30 vteřinách omeletu obraťte na druhou stranu, čímž docílíte zlatavě žluté barvy. Pak sejměte pánev z plotny, odeberte omeletu a položte ji na plochu, kde ji rozkrojíte na dvě půlky.

Pak na prudkém ohni v mírně osolené vodě povařte zhruba 2 až 3 minuty karotku. Stáhněte oheň a přimíchejte 1,5 polévkové lžíce cukru a špetičku soli. Další 2 minuty zlehka povařte a potom odstraňte z plotny. Nechte vychladnout ve vlastní šťávě.

Položte půlku omelety na prkénko ukrojenou částí k sobě. Podél této strany také položte uvařenou karotku. Omeletu zarolujte tak, aby byla karotková náplň rozložená rovnoměrně po celé délce válečku. To samé zopakujte i s druhou půlkou omelety.

...a uvařit klobásy
Klobásy uvařte podle návodu na obalu. Na kuchyňském papíře klobásky po uvaření dobře vysušte a nakrájejte je na 1 cm silné tyčinky. Nahrubo očištěnou okurku rozkrájejte na dlouhé hranolky. Kolem každého pak omotejte plátek uzeného lososa.

Připravené náplně použijte do rolek. Pomocí sushi plátýnka maki si vyrobte dvě rolky s omeletou a karotkou uvnitř, 2 rolky s vídeňskou klobáskou a 2 rolky s uzeným lososem a okurkou. Každou rolku nakrájejte na 6 stejně velkých kousků a servírujte je spolu s talířky se sójovou omáčkou.

Pokud si přejete ještě zábavnější kombinaci s uzeným lososem, připravte si stojánek na vajíčko. Překryjte jej potravinovou fólií tak, aby konce přesahovaly okraje. Na otvor stojánku položte plátek uzeného lososa a vmáčkněte dovnitř tak, aby byly stěny stojánku zcela pokryté plátkem lososa.

Naberte jednu polévkovou lžíci se -sushi rýží a vložte do stojánku. Palcem jemně tlačte na rýži, aby vyplnila všechen volný prostor stojánku, který se ale rýží nesmí přeplnit.

Očistěte lem stojánku o nadbytečné kousky lososa. Uchopte konce fólie, tahem vyjměte zformované sushi a položte vrchní stranou dolů. To opakujte desetkrát. Naaranžujte na samostatný talířek aservírujte s limetkovými nebo citronovými trojúhelníčky.

Autoři:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.