Diskuze
V Americe jsou zakázaná, v Česku se nebezpečná éčka používají dál
Děkujeme za pochopení.
J. Dvořák 188
Jisté je že nás klidně s požehnáním odborných neumětelů tráv
Kupovat a jíst jen prověřené bio-produkty a bude pokoj !
E. Hozman
Nebezpečná éčka
Bohužel, přísad do potravin- a nejen éček- je moc. Často na výpis nestačí ani etiket. Úplně se jim nevyhneme, jsou mezi nimi i přírodní prostředky, ale můžeme je hodně omezit! Koupila jsem si na nákup silnější brýle a čtu!!! Pokud je tam toho hodně, vrátím věc do regálu. Kdyby to dělalo víc lidí, pomalu by " chemické" potraviny z krámů vymizely.
3. část
Dále jsou typicky tyto testy uskutečňovány v množstvích chemikálií, které do sebe soudný člověk nemá šanci dostat, pracují dosti ošemetnými pravděpodobnostmi a hlavně jsou prováděny na jiných živočišných druzích s rozdílným metabolismem. To má často dost zásadní vliv. Třeba čokoláda je toxická pro psy a aspirin pro kočky, ale lidem nijak nevadí. Věřte mi, že kdyby tyto efekty byly jakkoliv průkazné, cyklamát už by byl dávno u nás jako přísada zakázaný.
Netvrdím, že je to kdo ví jaká lahůdka a měli byste se tím ládovat, ale tohle je primitivní vyvolávání strachu. Je to taky odfláklá novinářská práce.
2. část
(2. část) "Samostatně se cyklohexlamin používá jako přípravek proti hubení hmyzu či korozi a také při výrobě plastů." - Naprosto nesouvisející fakt, který má vyvolat pouze nějakou nechuť. Voda se používá na omývání mrtvol, splachování exkrementů a 99 % vrahů ji požilo 24 hodin před vraždou. Taky se zní vyrábí čaj. Je čaj kvůli tomu nebezpečný?
Ony provedené studie, které autorka pro jistotu vůbec necituje, aby nešly dohledat a konfrontovat většinou tvrdí trochu něco poněkud jiného, méně bombastického.
Paní redaktorka o tématu nic neví a jen straší.
Článek je tendenční a jen těží ze strachu lidí z éček.
Rozeberme si to: Tvrzení "jedno z nejnebezpečnějších éček " - v článku není jakkoliv podloženo. Sama autorka tvrdí, že je v EU povoleno a že negativní účinky na lidech nejsou prokázané. Veškeré zdroje, které cituje jsou pán ze sdružení " Zdravá potravina", což je sdružení prosazující obchody s biopotravinami a jiné "bio" výrobky. Tedy stěží nezaujatý odborník. Na druhou stranu opačná strana zde prostor k vyjádření nedostala.
"Cyklamáty se vyrábí tak, že se do cyklohexlaminu přidá louh sodný či hydroxid vápenatý." - Ne, nevyrábí se tak. Paní redaktorka pouze opsala to, co vyčetla z české Wikipedie. Vyrábí se sulfonací cyklohexylaminu, což je jasné každému kdo se podívá na vzorce obou sloučenin a prošel střední školou.
(1. část)
Otázka za tisíc bodů
Může mi někdo vysvětlit, proč se vůbec používá umělé sladidlo, které není sladké, ale spíš má takovou pachuť?
To, že cyklamát rakovinu nezpůsobuje sám, ale *jen* zesiluje účinek dalších karninogenů, kterým se člověk v moderním světě nevyhne, mě tedy moc neuklidnilo.
Re: Otázka za tisíc bodů
Nějak jsem to nezkoumal, ale myslím že to éčko zvyšuje sladkost toho ostatního. Funguje asi jako zesilovač sladkého. Trochu vařím a vím, že do sladkých jídel a pečiva se běžně přidává sůl, aby se zvýraznila sladkost. To že se dávají éčka všude je běžná praxe. Některým by to bez nich ani nechutnalo.