Diskuze
Zeptali jsme se vědců: Proč při pálení žáhy pít citronovou šťávu?
Na první pohled se zdá dost paradoxní, chcete-li řešit problémy s kyselinou chlorovodíkovou ze žaludku roztokem kyseliny citronové. Kupodivu to však funguje. Pojďme se podívat jak. NA otázku odpověděl profesor RNDr. František Vyskočil, DrSc. z Katedry fyziologie Přírodovědecké fakulty UK a Fyziologického ústavu Akademie věd ČR.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Děkujeme za pochopení.
29. 8. 2015 21:30
Je mi lito, ale text ma radu zavaznych problemu. Do zaludku se nedodavaji citratove anionty ale nedisociovana kyselina citronova. Proc? Citronova stava obsahuje asi 5 vahovych % kyseliny citronove a jeji pH je zhruba 2. Kyselina citronova ma tri karboxylove skupiny s pKa 3.14, 4.7, 6.4. To znamena, ze v citronove stave je kyselina citronova disociovana zanedbatelne (mene nez 7 % a to pouze do prvniho stupne). Text rovnez nepripustne smesuje pK (isocitratu) s pH (krve) takze vysledek je hodne zavadejici: "Isocitrát má pKa až 6,4 a je tedy jen desetkrát kyselejší než naše krev (ta má pH 7,4)."
0
0
možnosti