Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

V šunce jsou stejné látky jako v cigaretách, říká odborník na výživu

Je konzumace šunka zdraví nebezpečná? Obsahuje slanina karcinogenní látky. A kolik masa můžeme sníst? „ Informace o obsahu dusitanových solí v uzeninách a šunkách jsou známé. Jsou do produktů přidávány kvůli barvě a hygieně. Šunka bez E250 bude mít spíše hnědou barvu, a to průměrný zákazník nekoupí. Otázkou je, jak je daný výrobce seriózní a kolik tam dává daných látek. Dusitany se totiž v těle přeměňují na nitrosaminy, které jsou považovány za karcinogenní. Jsou obsaženy i v cigaretovém kouři,“ říká výživový poradce Martin Škába.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

3. 11. 2015 19:11

V šunce jsou stejné látky jakov cigaretách !!!!

A to si představte  že již asi tisíc let.A kdyby jste se  podávali  pod mikroskopem  do pitné vody,tak pijete  napříště jen rum.No co,i odborník na něco chce být živ.

0 0
možnosti

27. 10. 2015 23:34

pravda stará 95 let,-- na tomto světě není zdravé vůbec zhola nic  a  7,5 miliardy lidí znečišťují fatálně jak moře, tak hory

0 0
možnosti

J. Tobby

27. 10. 2015 21:53

A nejsou náhodou karcinogení látky ve všem? Ještě, že na Lidovkách znají "odborníky". :)

0 0
možnosti

27. 10. 2015 22:03

"odborníkem" zmíněné nitrosaminy jsou obsaženy především v pivu, uhodil jste hřebíček do hlavičky. Nitrosaminy se tvoří také při trávení v žaludku i ze syrové zeleniny hnojené chlévskou mrvou, nebo umělými hnojivy, to je celkem jedno.

0 0
možnosti

27. 10. 2015 13:11

Odborník? U zkoušky z biochemie by propadl, co to píšete za kraviny?

0 0
možnosti

27. 10. 2015 9:34

"Uzenin, včetně šunek"? To je opravdu tvrzení hodné "odborníka" na výživu, který ani neví, že šunka není uzenina. Není totiž uzená, ale vařená. Obecně se také nedá tvrdit, že červené maso, šunka a uzeniny obsahují   v  ž  d  y    větší množství karcinogenních látek. Je to totiž zcela zavádějící. Pokud si budu šunku či uzeniny vyrábět sám, doma, žádné dusitany tam strkat nebudu. Dodnes jsem se nikde nedočetl o příčinách vzniku rakoviny. Nikdo o tom nic neví.Ani oni "odborníci" na výživu, zcela zbyteční to lidé. Dříve neexistovali a lidé spokojeně žili i bez nich. A to nemluvím o WHO a jejích tvrzeních, která nejsou ničím jiným než šířením poplašných zpráv.

0 0
možnosti

27. 10. 2015 14:23

No, principielně máte ve všem pravdu, přesto ale musím uznat, že těch špatných a nekvalitních uzenín se konzumuje mnoho. Také maso se jí velmi často. Vzpomínám sí, že v dětství jsme měli maso tak dvakrát do týdne. Pohybu také měli lidé více. Takže s tím zdravějším životním stylem je to pravda. Ale souhlasím, že na takový závěr nepotřebuji nějakého odborníka na výživu. A jen tak mimochodem, zajímalo by mě, kolik dusitanů obsahuje ta "zdravá" zelenina ze supermarketu.

0 0
možnosti