Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pozor na jedovaté houby. Podle chuti je nepoznáte

Věda

  7:00
Kdo ještě nestihl vyrazit do lesa, měl by si pospíšit. Houbařská sezona právě začala. Pozor ale na nebezpečné záměny. Po otravě houbami skončí v péči lékařů každý rok čtyři stovky Čechů.
Houbaření - ilustrační foto.

Houbaření - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Lesy se pomalu začínají plnit houbaři spokojenými se svými úlovky. „Košík byl plný ještě dřív, než jsme stihli pořádně dojít do lesa. Rostou všude, u cesty i u potoka, dokonce i na zahradě jsme jich pár našli,“ vzpomínal v pondělí na právě uplynulý víkend na Šumavě houbař Pavel Škopek.

Pokud existuje jediný sport nebo záliba spojující téměř všechny Čechy, pak je to bezesporu houbaření. Kdo by odolal smaženici nebo voňavé houbové omáčce s knedlíkem? Pojídání hub přitom není žádnou novinkou. Pochutnávali si na nich už římští císaři, kteří si však s jejich tepelnou úpravou hlavu nelámali a konzumovali je rovnou syrové.

S houbami je ale také jedna potíž. Je jich příliš mnoho druhů a zhruba třetina z nich je jedovatá. Mnozí houbaři proto raději sázejí na jistotu a sbírají jenom hříbky. Ochuzují se tak o mnoho zajímavých, aromatických druhů. Na druhou stranu při houbaření platí zásada neriskovat a neznámé exempláře raději nechávat v lese.

Nebezpečné je i špatné skladování hub

V České republice se houbami otráví zhruba čtyři stovky lidí ročně. Vzhledem k tomu, že podle odhadu odborníků z České mykologické společnosti houbaří nebo někdy houbařilo zhruba 90 procent Čechů, nejde o dramaticky vysoké číslo.

V každém případě by ale měla platit zásada kontaktovat lékaře už při pouhém podezření na otravu. S sebou do nemocnice je pak dobré vzít i zbytky hub, které jste jedli, případně vyzvraceli. Můžete tím přispět k rychlejšímu určení diagnózy a efektivnější léčbě. V případě, že si svým úlovkem nejste úplně jisti, pomohou vám s identifikací nasbíraných hub vmykologické poradně. Jejich seznam uvádějí například webové stránky www.rostou.cz nebo na www.myko.cz.

K TÉMATU:

Otrava může vzniknout i v případě, že si strávníci na smaženici či jiném pokrmu z hub pochutnali. Podle chuti se totiž jedovatá houba v žádném případě nepozná. Naprostá většina z nich má chuť příjemnou, některé druhy podle výpovědi otrávených dokonce vynikající.

Mykologové vyvracejí i některé další mýty, které o jedovatosti hub panují. Například ten, že houby okousané od slimáků a jiných drobných živočichů nejsou jedovaté. Na studenokrevné živočichy totiž případné toxiny působí úplně jinak, nejde proto o spolehlivé vodítko.

Pro sbírání se nejlépe hodí proutěné košíky, které dobře propouštějí vzduch. Na houby zapařené v igelitce je lepší rovnou zapomenout. Kromě toho, že ztratí svou vůni, mohou způsobit i nevolnost a lehčí zdravotní potíže. Ostražitost je na místě i při delším převozu autem. Pokud bude na košík hub pražit celou cestu slunce, může dojít k množení bakterií podobně jako v mase. Ideální je houby po příchodu domů ihned očistit a zpracovat.

Ani dietologové nemívají většinou proti houbám námitky. Tělu dodávají vlákninu a malé množství vitaminů A, B a D. Je v nich obsažen draslík, vápník, hořčík a železo. Z hlediska obsahu kalorií jsou navíc velmi dietní. I tady ale platí všeho s mírou. „Přestože houby samy nemají téměř žádnou energetickou hodnotu, problém může být v tom, jak se upraví. Smaženice nebo řízky plné tuku jsou energeticky vydatné a těžce stravitelné,“ upozorňuje nutriční terapeutka Tamara Starnovská.

Houby (Ilustrační foto)

Zdravotní potíže mohou nepříjemně překvapit i po snědení jinak jedlých hub, které se nevařily dostatečně dlouho. Nevolnost hrozí například z tepelně málo upravených václavek. Nebezpečný je také hřib satan, který při nedostatečné tepelné úpravě způsobuje otravu. „Naši předkové věděli, že houby musí vařit zhruba dvacet minut, aby se zničily choroboplodné bakterie a rozložily jedovaté látky,“ upozorňuje Jaroslav Klán z Národní referenční laboratoře pro jedovaté houby v Praze. U většiny jedovatých hub ale nepomůže ani sebedelší tepelná úprava. Jejich toxiny jsou vůči ní odolné.

Alkohol nevadí

Dobře uvařené jídlo z hub je možné skladovat v lednici podobně jako kterýkoli jiný pokrm. Tvrzení, že se houbová jídla musí ihned zkonzumovat a nesmějí se ohřívat, neplatí. Tato pověra pravděpodobně vznikla tak, že se do smaženice omylem dostala jedovatá muchomůrka zelená, u které dlouho trvá, než její toxiny začnou působit. Otrava se tak projevila až druhý den, kdy lidé snědli ohřáté zbytky jídla.

Podobné je to s babskou radou ohledně zapíjení hub alkoholem. Kombinace alkoholu a většiny druhů běžně sbíraných hub je neškodná. Výjimkou je hnojník inkoustový, který v kombinaci s ním způsobuje otravu.

Výhodou hub je jejich poměrně snadná konzervace: dají se sušit, mrazit, nakládat i zavařovat. V každém případě je ale potřeba dodržet osvědčené postupy, aby se nezkazily a nepůsobily zdravotní problémy. Například před zmrazením by se houby měly vždy tepelně zpracovat. „Čerstvé houby totiž nezmrznou, hned jak zavřete mrazák, a kvůli enzymům, které obsahují, se nepřestávají rozkládat a neustále uvolňují mykotoxiny, které škodí organismu,“ vysvětluje mykolog Jiří Baier. Ani sebelépe zpracované a uskladněné houby ale nevydrží věčně. Ideální je zkonzumovat je do další sezony.

Autor: