Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kapra, či řízek? Salát ale nesmí chybět až v 94 procentech českých domácností

Magazín

  6:10
Vánoční pohoda a klid u rodinného krbu. To jsou asociace, které si většina Čechů spojuje s přípravou na vánoční svátky. Během tohoto období se lidé navrací k tradicím, vaří sváteční klasická jídla a dodržují staré zvyky. Neplatí to ale stoprocentně.

Dejte letos kaprovi ještě šanci. foto: Shutterstock

Nejvíce se obyvatelé České republiky těší na vánoční atmosféru. Z výzkumu GfK vyplývá, že až 73 procent z nich se nemůže dočkat času stráveného v rodinném kruhu. Dále se Češi těší na příjemné sváteční klima vyvolané koledami a vánočním programem v televizi. Více než polovina lidí se raduje ze svátečního jídla a dobrot. Ty jsou tradičně zastoupeny cukrovím, polévkou, bramborovým salátem a smaženým kaprem.

Ceny zůstávají stejné

Až 73 procent obyvatel České republiky podává tradiční sladkovodní rybu. Výzkum společnosti Tesco udává, že až 59 procent Čechů nakupuje kapra z kádě u pouličních prodejců. „Nejčastější hmotnost prodávaných kaprů je mezi dvěma a dvěma a půl kilogramu,“ říká ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislav Vacek.

Lze však koupit i rybu s váhou přesahující čtyři kilogramy. Kapra z kádě je možné pořídit u většiny supermarketů, kde budou rybáři prodávat své úlovky i 24. prosince do 10 hodin dopoledne. Data GfK udávají, že v minulém roce nakoupila čtvrtina českých domácností čerstvého kapra s váhou kolem tří kil. Nákup je stál přibližně 290 korun. Průměrná cena vánoční sladkovodní ryby vyšla v roce 2015 na 100 korun za kilogram. Ceny zůstávají stejné i letos.

Prodejny řetězce Lidl zákazníkům nabízí kapří filety a půlky. Ty lze pořídit i v nabídce online supermarketů, které rozváží nákupy svým zákazníkům ještě během Štědrého dne. „Nabízíme půlky i filety kapra, stejně tak hotové bramborové saláty a samozřejmě všechny nezbytné suroviny na vánoční večeři a svátky. Aktuálně v Praze rozvezeme přes 3000 nákupů a číslo tento týden ještě poroste,“ řekla Lidovým novinám mluvčí online marketu Rohlík Michala Gregorová.

Co takhle něco netradičního?

Většina lidí preferuje kapra v trojobalu, méně pak pečeného v troubě nebo smaženého na másle. Kapra si ke štědrovečerní večeři připravují nejvíce obyvatelé Vysočiny a Jihomoravského kraje. Dále se v českých rodinách podává losos nebo řízek, jemuž se daří tradičního kapra připravit o pozici českého evergreenu.

Za kolik dokážete udělat kapra se salátem? Statistici spočítali cenu za porci

Za nejvíce „řízkový“ označil výzkum GfK Liberecký kraj. Namísto kapra si tu maso v trojobalu dopřává skoro každý. Zvyšující se konkurenci tradiční sladkovodní ryby pozoruje i řetězec Globus. Jeho zákazníci v posledních letech nakupují především lososa a mořské plody. Obyvatelé České republiky si tak rádi zaexperimentují a o svátcích vyzkouší i něco netradičního, jako krevety, ale i chobotnice nebo slávky.

České hospodyňky si rády ušetří čas nákupem cukroví v supermarketu. „Podle současných odprodejů předpokládáme, že letos překonáme sedmitunovou hranici. Největší zájem je o tradiční linecké a medovníkové cukroví,“ potvrdila zájem Čechů o kupované cukroví mluvčí řetězce Globus Pavla Hobíková.

Vánoce se blíží. Připravte si zdobené linecké hvězdičky
Lidové Vánoce v Polabí (Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem)

Alkoholem se nešetří

Ze supermarketů si dále Češi kromě stromků a ryb odváží košíky plné sušeného ovoce, exotických plodů, alkoholu, sýrů a masa. Na štědrovečerní tabuli nechybí vinné klobásy ani vánočky. 31 procent obyvatel Česka také přiznává, že si během svátků dopřeje více alkoholu než během roku.

Tradiční česká štědrovečerní večeře se skládá z polévky a hlavního chodu. Jako předkrm doporučuje Martin Kuciel jednoduchou smetanovou polévku s hráškem. „Základ je šalotka, jíška, vývar, hrášek, ve finiši trochu smetany a muškátový oříšek. Je podobně uspokojující jako ta krémová z kapra, jen o něco snazší a baští ji všichni. Nedám na ni dopustit,“ řekl Lidovým novinám foodbloger, jehož zná český internet pod přezdívkou pan Cuketka.

Bramborový salát zůstává

Na 94 procent Čechů povečeří bramborový salát. Jednotlivé ingredience přílohy z brambor se liší v každé rodině. Zatímco některým nesmí chybět uvařená a nadrobno nakrájená mrkev, jiní si svůj salát nedokážou představit bez pár lžic láku od okurek. „Salát se dělá jen jednou za rok, takže ho rozhodně neodlehčuji,“ přiznává se Martin Kuciel k přidání spousty majonézy. Tradiční bramborový salát s majonézou však v českých domácnostech střídá i „chudší“ rakouský salát s cibulí, olejem a octem.

Základem chutné sváteční večeře je ale příprava tradiční ryby. „Důležité je vybírat kapra, který není příliš tučný. Smažený a obalený kapr pak nebude tolik páchnout rybinou. Přípravu lze ozvláštnit tím, že rybu neobalujeme, ale pouze ogrilujeme,“ doporučuje Jiří Kuča, jeden ze zakladatelů gastronomického blogu Kitchen Story. „Doporučuji začít nákupem v rybárně a nechat si kapra připravit už k finální kuchařské úpravě, tedy na vykostěné filety bez šupin, případně bez kůže a s pravidelnými zářezy v hřbetní části, aby se rozrušily ypsilon kosti,“ doporučuje k nákupu kapra Martin Kuciel alias pan Cuketka.

Moučník se často opomíjí

Hlavním chodem však nemusí být jen kapr nebo řízek. „Rozhodně rádi připravujeme vinnou klobásu, rybu v solné krustě nebo jsme loni pekli celou krůtu z domácího chovu,“ přidává inspiraci k alternativní štědrovečerní večeři Kuča. Na štědrovečerním stole pana Cuketky naopak nesmí chybět hubník neboli houbovec, pečená nádivka z hub.

Namísto dezertu se v českých domácnostech „zobe“ cukroví nebo uždibuje vánočka. „Moučník se dost opomíjí a podle nás je to škoda. Takový lehký dezert, po kterém slehne, určitě stojí za to. My rádi sáhneme po sorbetu, do kterého můžete zakomponovat i trochu toho alkoholu. Chybět u nás nesmí ovoce, kdy podle tradice rozlouskneme vlašský ořech a rozřízneme jablko, abychom věděli, jak na tom příští rok budeme,“ plánuje své Vánoce Jiří Kuča.

Ženy se těší více než muži

Sváteční jídla, pohostinné návštěvy příbuzných a zásoby cukroví ve spíži však vedou k nabrání přebytečných kil. Třetina obyvatel České republiky tak musí po svátcích přistoupit k dietě nebo cvičení. „Při pohledu na genderové rozdělení vidíme, že kila navíc trápí po Vánocích více ženy než muže. Nejvíce se po svátcích musí hubnout v Libereckém a Středočeském kraji,“ dodává Andrea Patočková, marketingová manažerka GfK.

Místa v hotelech na Silvestra se plní. Táhnou hory i lázeňská města

Ačkoli ženy mají s přípravou Vánoc větší starost, alespoň pokud jde o úklid domova, výzdobu, pečení cukroví a vaření pokrmů, těší se na svátky více než muži. Jen tři procenta lidí ve výzkumu GfK uvedlo, že se na Vánoce netěší vůbec. Představa času s rodinou činí nejméně šťastnou skupinu mladých lidí od 15 do 19 let.

Až 90 procent lidí z Česka pak vzpomíná na vánoční svátky vyplněné zdobením stromku, posíláním vánočních pohlednic, zpěv koled a cestu do kostela na půlnoční mši. Letos ze seznamu vánočních příprav již tradičně vypadlo rozesílání pohlednic. I lavice v kostele budou prořídlé. Jen 15 procent Čechů se zúčastní bohoslužeb a 31 procent lidí přijde na půlnoční mši.

Autor: