Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jak se vyhnout rakovině prsu? Jezte burákové máslo, tvrdí studie

Zdraví

  7:00
U dívek, které často jí burákové máslo a ořechy, se v pozdějším věku neobjevuje tak často rakovina prsu, ukázala nová americká studie.
Podprsenka - ilustrační foto.

Podprsenka - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Studie v oblasti výzkumu rakoviny prsu a léčbu ukazuje, že dívky do patnácti let, které jedly arašídové máslo nebo ořechy pravidelně, mají menší riziko, že onemocní rakovinou prsu. "Objev naznačuje, že arašídové máslo může pomoci snížit riziko rakoviny prsu u žen," řekl serveru CBSnew autor studie Graham Colditz, který je zároveň a náměstek ředitele pro prevenci a kontrole rakoviny židovské nemocnice Siteman Cancer Center v Barnes a Washington University School of Medicine.

PSALI JSME:

Během studie, která byla spuštěna již v roce 1996, vědci testovali přes devět tisíc dívek. Studie tak opravdu zahrnuje údaje, jaké potraviny dívky jedly v období dospívání. U dívek, které jedly burákové máslo a ořechy pravidelně a poměrně často - například k snídani, se rakovina prsu objevila v mnohem menším poměru než u dívek, které burákové máslo pravidelně nekonzumovaly.

Vědci také zjistili, že dívky, které konzumovaly či konzumují arašídové máslo a ořechy alespoň dvakrát týdně, mají o 39 procent menší riziko, že rakovinou prsu onemocní než ty, které arašídové máslo nekonzumují vůbec. Procenta se nemění ani v případě, že má dívka v rodině někoho, kdo rakovinu prsu již měl. Autor studie zároveň připomíná, že je zároveň nutné dodržovat životosprávu. Zdraví neblaze ovlivňují především sladké nápoje a nezdravé jídlo.

Autor: