Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Králové mezi sushi se jmenují nigiri a sashimi

Magazín

  12:19
PRAHA - Nigiri sushi, tedy sushi ručně formované, je doslova králem mezi všemi variantami. Ačkoli vypadá jednoduše, pro domácí výrobu je to ten nejsložitější typ.

Nigiri sushi. foto: www.ddseafoods.co.ukReprofoto

Každý kousek se totiž tvaruje zvlášť - a vytvořit několik sushi tak, aby vypadala dobře a stejně? To je opravdové umění. Na nigiri se prostě nejčastěji „chodí“ ke svému „sushi masterovi“, a to i v Japonsku.

Chcete-li se do nigiri přece jen pustit, strach rozhodně nechte stranou. Stále totiž platí, že kvalitní suroviny jsou v jakémkoliv tvaru nakonec stejně dobré.

Jak na to
Na osm kousků nigiri si připravíme 150 ml japonské rýže, čtyři lžíce japonského vinného octa, 250 ml vody, dva nevařené ocásky krevet velikosti palce, 100 gramů čerstvé filety z tuňáka,100 gramů lososa bez kůže, 100 gramů čerstvé sépie bez kůže, lžičku japonské sojové omáčky a lžičku wasabi pasty nebo prášku.

Poté podle receptu z předchozích dílů uvaříme sushi rýži. Na špičatou špejli napíchněte obě krevety, a to od vrchu až do konce ocásku, to aby se předešlo jejich zakroucení během vaření, než získají jemně růžovou barvu. Lehce je dvě minuty povařte. Pod tekoucí vodou odstraňte špejle a krevetí schránku. Vysušte je a nechte při pokojové teplotě.

Poté nakrájejte na pravoúhlé kousky - 7 x 3 x 1 cm silné - lososa, tuňák a sépie. Na každý kousek sépie navíc vyřežte mřížku, to aby byla křehčí.

Pokud používáte wasabi prášek, rozmíchejte jej třeba ve stojánku na vajíčka se dvěma lžičkami vody, dokud se z prášku nestane pasta. Stojánek nechte stát dnem vzhůru, aby pasta nevysychala.

Pak rozmíchejte v misce vody japonský vinný ocet a navlhčete si v něm obě ruce. Do jedné ruky vezměte plnou hrst (asi dvě polévkové lžíce) uvařené sushi rýže a formujte ji tlakem a pohyby prstů obou rukou do pravidelných válečků o rozměrech 5 x 2 x 2 cm.

Vršek pak potřete lehkou vrstvou wasabi a pokryjte jej rozevřenou krevetkou. Vytvořte tolik válečků, kolik máte kousků ryb na pokrytí, hotové nigiri naaranžujte na talíř a servírujte v malé mističce s marinovaným zázvorem a japonskou sojovou omáčkou.

Sashimi - jednoduchá klasika
Už jsme několikrát zdůraznili, že podmínkou chutného sushi je absolutní čerstvost. A o sashimi to platí dvojnásob. U obchodníků si proto ověřte, jestli je ryba, kterou právě kupujete, dnešní! Zodpovědný obchodník vám sice nabídne i nafiletování ryby, nejlepší je ovšem zpracovat ji až doma, a to těsně před přípravou sashimi.

Pro dva lidi potřebujete jeden filet z čerstvé pražmy královské bez kůže, jeden plátek citronu rozkrájeného na osm trojúhelníků, 150 gramů čerstvého tuňáka, 150 gramů filety lososa bez kůže a pět cm dlouhou bílou ředkev.

Filet z pražmy se celý příčně rozkrájí na osm kousků tlustých 1 cm. Do každého kousku udělejte malý zářez a do něj vložte citronový trojúhelníček. Nakrájejte tuňáka a lososa na osm kousků o rozměrech zhruba 6 x 3 x 1 cm.

Nožem nebo struhadlem naplátkujte na slabé dílky ředkev. Plátky pokládejte na sebe a nakonec je ještě jednou rozkrájejte. Tak vzniknou tenké nudličky. Vložte je na 30 minut do misky s ledovou vodou, aby byly nakonec křupavé. Vysušte je poklepáním o kuchyňský papír.

Sashimi servírujte položené na kupce z ředkve na každém talíři. Přidejte hromádku wasabi a mističku se sojovou omáčkou. Samozřejmostí je marinovaný zázvor.

Autoři:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...