Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kůrkám na bagetách zvoní umíráček

Magazín

  9:38
PAŘÍŽ - Ten svátek vznikl, aby francouzské gastronomii umožnil uctít svůj nejváženější produkt - bagetu. Avšak před Národním týdnem chleba, který ve Francii začíná v pondělí, zemí galského kohouta koluje překvapivá informace.

Jsou francouzské bagety odsouzené ztratit svoji kůrčičku? foto: Shutterstock

Tamní pekaři totiž musí čelit obvinění, že zničili dědictví svých otců a nevyrábějí již bagety s tradiční kůrkou. Místo toho prý podlehli globálnímu trendu, který velí péct jemněji žvýkatelná jídla.

Kdo si to myslí? Nikdo jiný než Steven Kaplan profesor evropkých dějin na Cornellově univerzitě v New Yorku.  Možná se může zdát, že podobný názor Francouzi od barbarského Američana nebudou schopni přijmout. Nic takového se ale nestalo. Kaplan totiž patří v této oblasti k největším světovým autoritám. Po letech trválého pojídání  si prý všiml, že kůrkám zvoní umíráček. "Toto je významný a katastrofický trend," řekl deníku The Times Kaplan. "Kůrka je to, co stojí mezi Francií a katastrofou rozměklých, nechutných bochníků, které dostáváme ve Spojených státech, " podotkl.

Kaplan se domnívá, že pekaři zkracují čas pečení (obvykle se pohybuje mezi 18 a 22 minutami) asi o 60 vteřin, aby dosáhli méně křupavé kůrky. Výsledkem je ztráta takzvané Maillardovy reakce, chemického procesu, který za vysoké teploty vede k hnědavosti a křupavosti. Pekaři se však brání, že pouze následují volání trhu. Zákaznicí podle nich vyžadují ne tolik propečené jídlo, které na jazyku roztává.  

Kaplan je však rozhněván: “Starají se Francouzi ještě vůbec o chuť? Když jíte jejich rajčata, jejich mrkve a pijete jejich víno, pak si musíte říkat, zda nepracují na svém vlastním kulturním zániku?" Proto Kaplan volá po odporu:" Nemyslím si, že je tento trend definitivní. Domnívám se, že existuje zodpovědnost výrobců, kteří by měli znovunapravit své zákazníky. Pokud se pekaři spojí, tak toho budou schopní dosáhnout," uzavřel.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...