A čím je vůbec bulharská kuchyně výjimečná? Díky své výhodné zeměpisné poloze je Bulharsko rájem ovoce a zeleniny, dobrý salát tak nechybí na stole žádné bulharské rodiny. Nejoblíbenější jsou rajčata, okurky, papriky, hlávkový salát či lilek. Další potravinou, se kterou se setkáte úplně všude, je slaný sýr sirene, u nás známý pod názvem balkánský sýr. To, co ochutnáte v Bulharsku, se ale s tím naším „balkánem“ vůbec nedá srovnávat. Sirene potřebujete například k přípravě šopského salátu, také typického bulharského jídla. Začali ho kdysi dávno připravovat Šopové, obyvatelé Sofie a jejího okolí, kteří se považují díky své pověstné konzervativnosti za „nejbulharštější Bulhary“. Sirene, ale i druhý oblíbený bulharský sýr, kaškaval, si můžete dát i jako předkrm. Na své si v Bulharsku přijdou i milovníci českých „smažáků“, oba dva sýry jsou totiž vynikající i smažené.
„Balkánský sýr“ i jogurt chutnají v Bulharsku mnohem lépe. |
Kiselo mljako je dobré i na pleť
Dalším bulharským specifikem je takzvané kiselo mljako - bulharský jogurt, který obsahuje bakterii Lactobacillus bulgaricus, kterou nenajdete nikde jinde na světě. Podle historiků si na tomto jogurtu pochutnávali již dávní Thrákové. V jejich řeči prý jog znamenalo hustý a urt mléko. Mléko prý nosili v pytlích z ovčí kůže připevněných přímo na těle, a tak teplota těla a mikroflóra přírodních pytlů způsobily jeho fermentaci. Tradiční bulharský jogurt má specifickou chuť a je velmi hustý. Výzkumné středisko LB Bulgaricum prodalo jeho know-how do více než 20 zemí.
Bulhaři si jogurt často doma sami vyrábějí a jí ho buď samostatně, nebo ho používají k přípravě osvěžující studené polévky zvané tarator (kromě kyselého mléka se do ní dávají ještě okurky, ořechy, česnek, olivový olej a kopr). Kiselo mljako má i léčebné účinky - pomáhá hlavně na žaludeční a střevní potíže, používá se ale i jako surovina k přípravě nejrůznějších kosmetických masek. Pokud se u moře spálíte, natřete si postižená místa několikrát kyselým mlékem, nechte působit a brzy pocítíte úlevu.
Bulharské pokrmy jsou sice mastné a kořeněné, zároveň však zdravé, všechno je totiž připravováno na slunečnicovém oleji.
A čím se vyznačují téměř veškerá bulharská jídla? Kořením čubrica, česky saturejkou. Tato rostlina v Bulharsku běžně roste, po sklizni se drtí a přidává se například do mletých mas. Určitě se vyplatí přivézt si nějakou i domů z dovolené.
Bulharské dobroty | |||
Kebabče - naše čevabčiči Kjufte - podobné karbanátku, obojí je připravené ze sekaného telecího masa, nebo směsi vepřového a hovězího, silně kořeněné a opečené na rožni. Sirene - slaný sýr u nás známý pod názvem balkánský sýr Kaškaval - tvrdý žlutý sýr Tarator - studená polévka (kromě kyselého mléka se do ní dávají ještě okurky, ořechy, česnek, olivový olej a kopr) |
|||
Na závěr je potřeba všechno zapít a tady je třeba zmínit, jak se v Bulharsku postupně mění návyky. Kdysi to bývala zejména vinařská země, stále populárnější se zde ale stává pivo. Navíc u zrodu bulharského pivovarnictví stáli Češi -bratři Proškové - takže chmelový mok jde zde opravdu dobrý. Pivo si můžete koupit v lahvi či točené (nalivna bira) a nejlepší značky jsou Zagorka, Kamenitza či Šumensko. Bulhaři samozřejmě mají rádi i něco tvrdšího a pravda je, že o bulharské rakiji mohla být řeč již výše - většinou se totiž popíjí hned na začátku oběda společně se salátem. Dobar apetit!