Lepší restaurace již delší dobu vaří jiné pochoutky z velbloudího masa, jako jsou třeba velbloudí játra. Sáleh Kuvaisí, spolumajitel jednoho z rijádských fastfoodů, ale říká, že chtěl svým hostům nabídnout něco nového.
"Jde tu o lásku zdejších lidí k velbloudímu masu," vysvětluje Kuvaisí.
Valíd Sanchez, ředitel oblíbeného internetového průvodce po saúdskoarabských restauracích, si myslí, že hamburgery z velblouďat budou mít velký úspěch, protože lidé v Saúdské Arábii rádi zkoušejí gastronomické novinky a mají rádi jídla připravená z masa pocházejícího z jejich regionu.
Jeho očekávání odpovídala i reakci zákazníků Kuvaisího restaurace. "Opravdu mi chutnají, nejsou moc tučné a mají jemnou chuť," pochvaloval si hamburgery z masa velblouďat jeden z nich.
Někteří odborníci velbloudí maso doporučují coby součást zdravé výživy, protože má nízký obsah tuku.
I když se Saúdská Arábie díky prodeji ropy v posledních letech rychle modernizuje, tamní lidé velbloudy mají velmi rádi, protože jim připomínají tradiční způsob života kočovných beduínů. Velbloud sloužil Arabům jako zdroj potravy, dopravní prostředek i jako kamarád. Důležitou roli tato zvířata sehrála i při dobývání Blízkého východu a severní Afriky.
V arabštině existuje více než 40 slov pro označení velbloudů nejrůznějších plemen i stáří. V Rijádu, kde se je z největších velbloudích trhů na Arabském poloostrově, se pravidelně konají velbloudí závody.