Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Maki a temaki - skvělé jídlo na párty

Magazín

  14:30
PRAHA - Rolky s řasou jsou nejznámějším a nejoblíbenějším typem sushi. Na list řasy se jednoduše rozprostře sushi rýže a do ní se vloží oblíbená náplň. Vše se pak zabalí do dlouhého válečku.

Sushi foto: Reprofoto

Bezprostředně před servírováním je ovšem třeba dlouhou rolku nakrájet na několik stejně velkých kousků. Na to, jak se takové sushi dělá, se ale dnes podíváme podrobně.

Maki krok za krokem
Podle receptu z minulého dílu uvaříme octovou rýži. Připravíme si ingredience - řasy nori (dají se koupit - nejmenší balení čítá dvacet listů), očištěný a hlavně čerstvý filet z tuňáka nebo lososa, wasabi, nakládaný zázvor a japonskou sojovou omáčku. Na rolování je také zapotřebí bambusové plátýnko - rohož (makisu).

Plátýnko položíte na pracovní plochu a umístíte na něj půlku listu z řasy. Vezmete plnou hrst uvařené octové rýže (tak tři polévkové lžíce) a položíte ji na list řasy. Rýži stejnoměrně rozprostřete po celé ploše řasy - tedy kromě vzdálenějšího kraje od těla, kde necháte 1,5 cm okraj. Rýže se lepí na prsty, proto doporučuji namáčet je během přípravy do octové vody. Na jeden konec prstu naneste ždibec wasabi a nakreslete linku napříč rýží. Světle zelená cestička pak zanechá lehký stín na vrcholcích rýže. Rybí filety, které jste nakrájeli na zhruba 1 cm silné proužky, nyní poskládáte ve dvou až třech vrstvách do míst předem označených wasabi na rozprostřenou rýži. Na straně blíže k vám zvedněte plátýnko a současně přidržujte náplň ve stejných místech. Plátýnko zaviňte přes náplň až na druhou stranu, kde se dotkne a spojí s druhým rýžovým okrajem. Rýže spolu s rybou zůstávají uvnitř řasy. Celý váleček rolujte jemně pod tlakem. Spoj by měl být vespod, kde se díky vlhkosti rýže brzy pevně přilepí. Rolku položte do zakryté nádoby s plochým dnem, opět spojem dolů.

Všechny vyrobené rolky je před servírováním třeba rozkrájet. Rozdělte ji tedy na dvě půlky a každou pak na tři stejné válečky. Tato sushi naaranžujte na talířek, přidejte nakládaný zázvor a hromádku wasabi. Před jídlem se wasabi postupně rozmíchává v mističce se sojovou omáčkou, v níž se každý kousek maki namáčí.

Nechte hosty, ať si hrají
Druhou dobrou párty pochutinou jsou kornouty z řasy - temaki. Jejich výroba není těžká, a tak můžete nechat hosty, ať si svoje temaki připraví sami. Existuje nepřeberně kombinací - temaki s lososem, halibutem nebo okurkou s krabími tyčkami. Doporučuji vyzkoušet třeba Halibut temaki. Jak na něj?

Vezměte celý list řasy do jedné ruky a dejte na něj opět dvě až tři polévkové lžíce sushi rýže. Úhlopříčně pak na rýži uprostřed vložte náplň z na proužky nakrájené filety z halibuta. Halibut by měl směřovat k rohu řasy, který se nachází mezi palcem a ukazováčkem. Pak uchopte roh řasy po pravé ruce a zaviňte ji směrem ke středu tak, aby vznikl kužel. Pokračujte v rolování do tvaru kornoutu, než se celý uzavře. Jakmile je temaki uzavřené zespodu, vložte do otevřené části pár kousků naloženého zázvoru a potřete citlivě pastou z wasabi. Temaki můžete také zakapat japonskou sojovou omáčkou. Pro lepší vizuální efekt doporučuji přidat na vrchol kornoutu čajovou lžičku lososích jiker (ikura).

Kornouty temaki se dále nekrájejí, ukusují se přímo z dlaní. Proto se také často nazývají ruční sushi. A na zahnání hladu běžně postačí dva až tři kornouty. První pokusy mohou vypadat trochu divoce, ale nezoufejte - žádný zkušený z nebe nespadl a pokud používáte kvalitní suroviny, bude sushi alespoň dobré, když už nebude vypadat nejlépe.

Autor:
Témata: řasy, rýže, suši, Rýže, Sushi