„Proběhly experimenty, při kterých byly živočišné tuky nahrazovány sacharidy, ale žádný pozitivní efekt se nezjistil. Živočišné tuky se přitom nahrazovaly nejenom jednoduchými cukry, ale i složenými, tedy škroby,“ říká kardiolog a předseda České společnosti pro arterosklerózu docent Michal Vrablík. „Někteří z toho nesprávně vyvodili, že omezovat živočišné tuky v podstatě nemá smysl. Při dietě totiž nehraje roli jen to, co omezíme, ale čím omezené nahradíme. A nyní je zřejmé, že vyměníme-li obávané živočišné tuky, které zvyšují cholesterol, za sacharidy, rozhodně si nepomůžeme.“
Pohyb, výdej energie a úbytek tukůKolik energie spálí a kolik tuku odbourá osoba o hmotnosti 70 kg při těchto aktivitách za hodinu Kolik cukru je v jednotlivých potravinách? Čokoládové tyčinky:
Ovoce obsahuje cukry ve formě fruktózy. Její hladina kolísá v závislosti na druhu ovoce, např. v brusinkách je jen 1 čajová lžička na 100g, kdežto 4 lžičky cukru najdete v hroznech.
Cereální lupínky obsahují libovolné množství přidaných cukrů, například:
Slazené nápoje:
Zdroj: www.denik-diabetika.cz |
Poškození cév
Přemíra konzumace sacharidů totiž vyvolává změnu v regulaci metabolismu krevních tuků, při níž se zmnoží zejména neutrální tuky, tzv. triglyceridy. Ty sice samy o sobě cévu nepoškozují, ale jsou důležitou součástí „nosičů“, které pomáhají tukovým částicím s transportem v krevním proudu. „Dokážou změnit vlastnosti těchto ‚nosičů‘ tak, že se přepravované tukové částice stávají nebezpečnějšími, protože vedou k většímu cévnímu poškození,“ pokračuje lékař. „Proto je dnes třeba pacienty instruovat, aby si při vytváření skladby jídelníčku hlídali nejenom množství tuků, ale především jejich spektrum, a aby se také vyvarovali nadměrné konzumace sacharidů. Objem sacharidů nemá přesáhnout 55 procent celkového denního energetického příjmu, přičemž jednoduché cukry by měly být redukovány na minimum.“
Podle docenta Vrablíka bychom přirozeně sladká jídla neměli konzumovat vůbec, a nebo v malých množstvích. Zastává názor, že cukrů do sebe dostaneme dost, i když se sladkostem zcela vyhneme. „Povoleny jsou sacharidy složené, tedy škroby. Mají mnohem menší regulační nároky na udržení správné hladiny krevního cukru a nezpůsobují v takové míře takzvanou inzulinovou rezistenci, při níž klesá citlivost na vlastní inzulín. Právě ta je podkladem diabetu jako dalšího extrémně rizikového faktoru srdečně-cévních chorob,“ doplňuje odborník.
Složený cukr není sladký
Složené cukry neboli polysacharidy poznáme od jednoduchých cukrů neboli monosacharidů poměrně snadno: nemají sladkou chuť. „Nejvíce nám vadí jednoduché mono- a disacharidy: hroznový cukr glukóza, řepný cukr sacharóza a ovocný cukr fruktóza,“ pokračuje Michal Vrablík. „Zvláště fruktóza má zásadně negativní metabolické působení, ještě horší než glukóza – z hlediska navození inzulínové rezistence je dokonce dvojnásobně horší.“
I to je podle slov lékaře důvod, proč dnes tolik lidí trpí metabolickým syndromem. Jedná se o jakýsi „předdiabetický stav“, který je výrazně živený právě konzumací sladkých nápojů s vyšším zastoupením fruktózy. Takovým pacientům se pití slazených nápojů zásadně nedoporučuje. „Primárně se to týká nápojů slazených levnějšími variantami cukru, především kukuřičnými sirupy. Ty jsou metabolicky naprosto zhoubné,“ varuje lékař. Rozdíly v dopadu sacharidů na naše zdraví tedy nejsou dány jen tím, kolik zkonzumujeme jednoduchých cukrů a kolik složených, rozlišovat je třeba i v rámci samotných jednoduchých cukrů.
„Například hroznový cukr nemá tak negativní působení jako ovocná fruktóza, ale sladit glukózou by nás vyšlo draze. Proto sladíme hlavně řepným cukrem sacharózou. Ta sice 50 procent fruktózy obsahuje, ale pořád je to lepší cesta než sladit kukuřičným sirupem, který je fruktózou tvořen ze tří čtvrtin,“ dodává Michal Vrablík.
Americký špatný příklad
V České republice nyní žije přibližně 900 000 diabetiků, přičemž ve věkové kategorii nad 50 let tvoří více než polovinu populace lidé s popsaným metabolickým syndromem.
Ještě horší časy teď v tomto směru zažívají Spojené státy. Tam stoupá výskyt cukrovky ještě strměji a přes polovina dospělé populace je dnes postižena právě zmíněným před diabetickým stavem. „Tito lidé mají zmnoženou tukovou tkáň v oblasti břicha, což způsobuje komplexní poruchu regulace cukrů i tuků. Vše u nich nakonec vyústí ve zvýšení rizika onemocnění srdce a cév, protože pravidelně u těchto osob nacházíme také vysoký krevní tlak,“ vysvětluje docent Vrablík.
V této souvislosti se hodně spekuluje o tom, že jedním z důvodů tohoto stavu je pití nápojů slazených kukuřičným sirupem, doplněné konzumací vysoce kalorické stravy s naprostým nedostatkem pohybu.
