Farmáři pěstují desítky drůd dýní; na pětihektarové pole letos nasázeli kolem 15.000 sazenic. "Máme všechny možné druhy, od malých okrasných tykviček až po velké, které lidi vyhledávají pro tradiční kompoty," řekla Jaroslava Pipková. Některé plody váží i kolem 45 kilogramů.
Na statku jsou k mání dýně vhodné k vyřezávání a dlabání na Halloween, další se hodí na dekorace a jiné zase k vaření.
ČTĚTE TAKÉ: |
Kromě oranžových jsou plody žluté, čistě bílé, zelené, ale také různě pruhované a vzorované. Překvapivé jsou i jejich tvary.
Například jedna z italských odrůd má štíhlé protáhlé plody zatočené jako trumpeta. Manželé Pipkovi zdědili statek po prarodičích. Dýně pěstují tři roky.
Dýňový svět letos pro veřejnost otevřeli podruhé. "Nechali jsme se inspirovat v zahraničí. Dýně jsou tam daleko populárnější než v Čechách, tady všichni znali jen dýňový kompot," uvedl Josef Pipek.
Zájem o tuto netradiční zeleninu už podle farmářů pomalu stoupá i v českých domácnostech. "My máme rádi dýni pečenou, smaženou a dýňová polévka - to je hit," podotkla jeho žena Jaroslava.
Recept na dýňovou polévku od Pipků:Takhle se vaří dýňová polévka ve Švýcarsku a na Vysočině: Postup: Na drobno nakrájenou cibuli osmahneme, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a brambory, lehce osmahneme a zalijeme bujonem a vaříme 20- 30 min. Rozmixujeme, ještě jednou přivedeme k varu, přidáme smetanu, popřípadě dochutíme solí a pepřem. |
Z dýní se dá připravit třeba také dobrý koláč nebo džus. Důležitý je výběr odrůdy; některé mají i oříškovou příchuť.
Když je o víkendu pěkně, sejdou se v Dýňovém světě stovky lidí. Děti se mohou vyřádit ve slámovém hradu i v lánu kukuřice, v níž jsou pro ně cesty k probíhání, a pohladit si mohou ovce.