Návštěvníky zaujalo z odpoledního programu podle Vlčkové především kulinářské umění šestice předních kuchařů, kteří vařili s použitím chilli. Například Přemek Forejt s Janou Bilíkovou předvedli kulinářskou show naruby, jejím výsledkem byly například pálivé dezerty nebo rýžová zmrzlina. Petr Ocknecht zase uvařil pochoutky z hmyzu. Své umění předvedl i michelinský kuchař Oldřich Sahajdák.
Chillibraní láká v Brně na pálivé pokrmy a kuchařské show |
„Návštěvníci především v prvních řadách rádi ochutnali, ochutnávat se tu však dalo i jídlo ze stánků, například pálivé burgry nebo chilli pivo,“ řekla Vlčková.
Nově festival nabídl kromě pálivých jídel a koření i právě různé druhy piva z malých pivovarů. „Rozhodli jsme se podpořit malé pivovary, aby naši návštěvníci mohli ochutnat kvalitní a trochu jiná piva, než na jaká jsou zvyklí,“ vysvětlil ředitel festivalu Petr Klemeš. Lidé se také poprvé na festivalu mohli i vykoupat, bazény zůstaly díky přízni počasí napuštěné.
Vrcholem programu byla podvečerní soutěž v pojídání pálivého jídla s názvem Chilližrout 2016. Letos se jí zúčastnilo pět desítek soutěžících včetně loňského vítěze Petra Holešínského. „Začínalo se omáčkami, pokračovalo čerstvými chilli papričkami a na závěr byly přichystané extrakty,“ řekla Vlčková. Na soutěžící čekalo 15 kol ochutnávek.
Chillibraní je podle pořadatelů největším festivalem pálivého jídla v Evropě a každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Od loňského roku spolupracuje s organizací Dejme dětem šanci, které věnuje pět procent z každé vstupenky na studium osmnáctileté Michaely Nezhybové, která většinu dětství žila v dětském domově.