Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Pálivé papričky příznivě ovlivňují vysoký krevní tlak

Věda

  14:00
Chilli papričky obsahují pálivou látku kapsaicin, která by mohla příznivě ovlivňovat vysoký krevní tlak. Vyplývá to z výzkumu, jehož výsledky uveřejnilo srpnové vydání časopisu Cell Metabolism.

chili papričky foto: Shutterstock

Vliv kapsaicinu testovali vědci na potkanech, u kterých zásahem do jejich genetické výbavy vyvolali vysoký krevní tlak.
Tým Č’ Ming-čua z Third Military Medical University v Číně zjistil, že pálivá složka chilli papriček probouzí jeden z mnoha typů receptorů v kanálcích, kterými jsou "vystlány" cévy.

Aktivovaný receptor spustí tvorbu oxidu dusnatého. Už z dřívějších výzkumů je známo, že molekuly tohoto plynu chrání cévní buňky před záněty a poruchami jejich funkce.

Čínský vědec porovnal svoje poznatky z laboratoří také se sledováním výskytu vysokého tlaku v jednotlivých regionech Číny.

Z epidemiologických analýz vyplynulo, že v severovýchodní oblasti Číny trpí vysokým krevním tlakem přibližně dvacet procent, zatímco v jihozápadní části země, kde jsou velice oblíbená pálivá jídla, postihuje tato nemoc okolo deseti až čtrnácti procent obyvatel.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!