Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pivní zmrzlina Čechům 'nešmakuje'

Magazín

  12:01
PRAHA - Po česneku, rajčatech či olivách mohou chutnat extravagantní moderní zmrzliny, kterými se výrobci této pochoutky snaží rozšířit svůj sortiment. Kopečky se objevují s kousky mořské soli i pepře a moderní sorbety jsou z bazalky, okurky, celeru nebo červené řepy. Slaná, pálivá nebo kyselá chuť však milovníky zmrzliny i její výrobce příliš nepřitahuje.

Zmrzlina. Češi mají nejradši klasické příchutě foto: Lidové noviny

Přednost dávají tradiční vanilce, čokoládě, pistáciím nebo oříškům. "Zákazníci jsou většinou konzervativní a o extravagantní chutě velký zájem není," řekl Jan Hummel ze společnosti Fruitisimo. Podle něj zvláštní chutě sortiment oživí a do jisté míry přitáhnou pozornost. "Pro prodej však atraktivní nejsou," uvedl.

Podle profesorky umělecké cukrařiny Mirky Slavíkové se v moderní cukrařině stále víc experimentuje. "Vanilková zmrzlina je výtečná s jahodami restovanými na másle zasypanými drceným růžovým pepřem. Dobře chutnají také kandovaná rajčata nebo sorbet ze zelených oliv. V kombinaci s limetkou je to velmi atraktivní chuť. Výborný je také bazalkový sorbet," řekla. Podle ní je dobrý sorbet mnohdy větší kumšt než smetanová zmrzlina. Zdůraznila zároveň, že jakákoli kreace ovšem musí být podložena dokonalou znalostí surovin.

Módní jsou kachní játra s čokoládou
Jako cukrářka prý na využívání slaných, pálivých nebo kyselých chutí v tomto oboru nahlíží ne zcela pozitivně. "Záleží na subjektivním vnímání chutě. Chuťovým kreacím se ale meze nekladou," uvedla. Sama prý vyzkoušela třeba česnekovou zmrzlinu. "Nevzdaluje se od sladkého. Když se správně upraví a obalí v karamelu, je sice lehce cítit česnekový závan, ale jsou to karamelové šupinky v čokoládě. Pro lidi, kteří milují česnek, je to vynikající chuť, která je stále sladká," popsala.

Upozornila, že současné kulinářské trendy obecně přejí netradičním chutím. "Velmi módní jsou letos kachní játra s čokoládou. Je to famózní chuťová kombinace. Slané burské oříšky v čokoládě jsou také výtečnou kombinací.

Často doporučuji lidem různé typy čokolády k sýrům. Důležité je ale znát chuťové vlastnosti produktů a vhodně je kombinovat," míní cukrářka. U smetanové zmrzliny pálivé chutě nedoporučuje. "S chilli to není nejlepší kombinace. Musí se dbát na to, aby se to nepřekombinovalo," zdůraznila.

Vede čokoládová a vanilková
Podle Hummela jsou ovšem extravagantní chutě vhodné spíše pro veletrhy nebo prezentace, ale v obchodě příliš neobstojí. V nabídce společnosti Fruitisimo se objevila pivní zmrzlina, z červeného vína nebo šampaňského. "Přitáhly svým způsobem pozornost, ale lidem nechutnají. Pro chuť zmrzliny nejsou atraktivní," uvedl. Podle něj se podobné druhy zmrzliny špatně prodávají. "Lidé si nejraději dají čokoládovou nebo vanilkovou. Roli přitom nehraje ani tak cena, která je u extravagantních druhů o něco vyšší než u obvyklých," uvedl.

Trendem moderní doby jsou podle Hummela zmrzliny s vyšším obsahem ovoce. "Nabízíme čtyři druhy zmrzliny na bázi sorbetu, které obsahují 80 procent ovoce," řekl. Upozornil, že sorbety obecně jsou velmi žádané. Mnohdy neobsahují cukr a jsou vhodné i pro diabetiky. "Je dobré, když zmrzlina může být také zdravá a přijatelná i pro diety," uvedl. Také v tomto směru se ale lidé drží klasické, tedy jahodové nebo malinové chutě. "Výborný je sorbet z černého rybízu, ale jeho prodejnost je slabá," uvedl obchodník.

Autor:
Témata: zmrzlina, čokoláda

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!