Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Potravinová alergie či nesnášenlivost u koček. Jak je poznat?

Magazín

  6:00
Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na některou složku či více složek potravy. Podle dostupných údajů představuje zhruba 10 procent ze všech výskytů alergií.

Kočka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Potravinovou alergickou reakci zpravidla způsobuje nedostatečně strávená bílkovinná složka potravy. Ta ve větším množství pronikne přes stěnu střeva a poté vyvolá alergickou reakci.

„Nejčastějším potravinovým alergenem u koček je hovězí a drůbeží maso, mléko a mléčné výrobky a v neposlední řadě rybí maso. Vedle bílkovin mohou být potenciálním alergenem také například barviva, některé typy aromat a konzervačních látek,“ vysvětluje specialistka na výživu značky Fitmin Adéla Palacká.

Projevy alergie mohou být různé, obvykle se ale projevují stupňujícím se svěděním, zarudnutím kůže, výskytem suchých míst a lysinek na kůži, které se objevují kolem očí, uší, v okolí pysků, slabin či tlapek.

Mimo kožní projevy se mohou objevit také obtíže s trávením, jako je plynatost, průjem, zvracení, bolest v dutině břišní aj. „Alergie na krmivo si můžete všimnout ihned po podání nebo až po delší době. Proto je dobré pravidelně zvíře kontrolovat a v případě podezřelé situace/reakce nejlépe konzultovat s veterinářem,“ radí specialistka.

Na rozdíl od psů nebo lidí, kočky neumí rozeznávat sladké, protože nedisponují...

Pokud se jedná o potravinovou alergii, je důležité zkontrolovat složení krmiva a najít alergen (konkrétní druh masa, obiloviny) a ten při výběru nového krmiva eliminovat. Pro alergické jedince jsou vhodná krmiva z řady tzv. hypoalergenních diet nebo grain free krmiva, která neobsahují lepek a lze je kočkám podávat také preventivně.

Vedle potravinové alergie se u koček můžeme setkat také s potravinovou nesnášenlivostí. Klasickým případem potravinové nesnášenlivosti je reakce dospělé kočky na mléko – konkrétně mléčný cukr (laktózu). U dospělé kočky se po podání mléka často objeví průjem, který je způsoben nedostatečným množstvím enzymu laktázy, který je schopen léčit štěpit mléčný cukr.

Autor: