Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Potraviny za rakovinu nemohou, tvrdí američtí vědci

Zdraví

  7:00
WASHINGTON - Mohou potraviny které jíme vést k rakovině? Kladnou odpověď nabízely v posledních letech snad stovky výzkumů. Ten nejnovější z amerických laboratoří však tvrdí, že to tak není.
Jak se vyhnout chorobám? Změňte jídelníček - ilustrační fotografie

Jak se vyhnout chorobám? Změňte jídelníček - ilustrační fotografie foto: Shutterstock

Podle studie, kterou vedl Jonathan Schoenfeld z Harvardovy univerzity a kterou vědci uveřejnili v časopisu American Journal of Clinical Nutrition, se karcinogenní účinky potravin nepodařilo prokázat.

ČTĚTE TAKÉ:

Odborníci si vybrali náhodné recepty z kuchařky, z nich pak jednotlivé ingredience zkoumali. „Zjistili jsme, že čtyři desítky z padesáti přísad jsme již zkoumali pro možné riziko rakoviny,“ zdůraznil Schoenfield. Zbylých deset potravin pak zkoumali vědci pouze jako obyčejné přísady.

ilustrační foto

Mezi hypoteticky rizikové potraviny, podle vědců patřili například mouka, káva, nebo citron. V seznamu nechyběla ani skořice, hořčice anebo muškátový květ.

Vědci poté analyzovali články, které o těchto potravinách již byly napsány. Zaměřili se přitom na tvrzení o rakovinotvornosti jednotlivých ingrediencí. Zjistili, že studie uvedené v časopisech nejen že neodpovídají zjištěným výsledkům, ale dokonce si navzájem odporují.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...