Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Proč jsou červená rajčata bez chuti? Vědci vypátrali odpověď

Věda

  7:00
WASHINGTON - Krásně červená barva rajčat, která vznikla dlouholetým šlechtěním, je prý důvodem jejich často mdlé chuti. Badatelé nyní chtějí rajčata geneticky pozměnit, aby byla zároveň pěkná i chutná.
Rajčata - ilustrační foto.

Rajčata - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Mnohá rajčata z obchodů nemají dobrou chuť, protože byla dlouhé roky šlechtěna především na perfektní vzhled. Podle zprávy agentury DPA to vyplývá z nového výzkumu amerických vědců.

ČTĚTE TAKÉ:

Podle biochemičky Ann Powellové z Kalifornské univerzity ve snaze o rovnoměrné a syté vybarvení byl ovšem poškozen gen zodpovědný za tvorbu látek, které vnímají chuťové buňky.

Tento gen zajišťuje v rajčatech tvorbu chloroplastů, které propůjčují nezralým rajčatům jejich zelenou barvu a zajišťují jim cukr a barviva (karotenoidy).

Gen překvapivě zabraňuje zbarvení

Jakmile rajče dozraje, zabrání ovšem gen úplnému zčervenání rajčete, takže mu na některých místech zůstávají zelené plošky. Je však známo, že spotřebitelé dávají přednost zcela červeným rajčatům. Z tohoto důvodu se šlechtitelé již více než 70 let snaží o to, aby jejich rajčata byla červená rovnoměrně.

Během šlechtění, kdy vznikla celá řada různých odrůd rajčat, byl tento gen poškozen. Výsledkem je, že rajčata jsou skutečně krásně červená, ale na druhou stranu jsou málo sladká a mdlé chuti.

Badatelé nyní plánují, že rajčata geneticky pozmění, aby lépe chutnala a neztratila přitom svou lákavou barvu.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...