Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ramsay končí, gourmeti truchlí

Magazín

  10:15
PRAHA - Gordon Ramsay, slavný skotský šéfkuchař ověnčený dvanácti michelinskými hvězdičkami, opouští Prahu. Zprávu Mladé fronty Dnes o jeho odchodu potvrdila LN Alžběta Slavíková z oddělení pro styk s veřejností hotelu Hilton Prague Old Town, v jehož prostorách se jeho restaurace Maze nachází.

Gordon Ramsay odchází z Prahy. Návštěvníky prý příliš nelákalo „nehostinné“ prostředí restaurace. foto: Lidové noviny

Stejně se vyjádřila i Michaela Dvořáková z mediální agentury zastupující Maze. „Od 16. února přebírá každodenní provoz restaurace management hotelu,“ uvedla Dvořáková. O důvodech Ramsayho odchodu lze jen spekulovat. Mediální zástupci Maze mlčí a hotel Hilton slíbil vydat tiskové prohlášení v nejbližších dnech.

Pražskou gourmetskou scénu tato zpráva šokovala. „Jsem z toho smutný,“ řekl Roman Paulus, šéfkuchař restaurace v hotelu Radisson SAS Alcron, „Když to tady balí tak silný hráč, je to signál, že to s trhem opravdu není v pořádku. Maze byla sice naše konkurence, ale myslím, že nikdo z restauratérů ani šéfkuchařů by mu neúspěch v Praze nepřál. Právě naopak, čím více bude u nás špičkových restaurací, tím širší publikum si získáme. Všem nám jde o to naučit lidi chodit do kvalitních podniků,“ dodal. Loni byl Paulus v londýnské Maze na stáži a přijel nadšen tím, jak živá a prosperující restaurace to je. „Ramsay je fantastický kuchař a to, že se nepovedl jeden projekt v Praze, neznamená, že nebude životaschopný jinde.“

V podobném duchu se vyjádřil i Andrea Accordi, šéfkuchař pražské restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, pro niž loni získal první českou michelinskou hvězdičku: „Pražskou Maze jsem navštívil a ocenil jejich kuchyni. Je smutné slyšet, že Ramsay opouští město. Přeji mu, aby měl v budoucnu možnost se do Prahy vrátit.“

To, že má Maze problémy, se dalo tušit už před koncem loňského roku. Ramsay, který se v Praze od loňského otevření neukázal, přijel v polovině prosince na roční výročí a při té příležitosti oznámil nákladové škrty a změnu jídelníčku. Jeho očekávání o plné restauraci nebyla naplněna. „V restauraci je plno od čtvrtka do soboty, od pondělí do středy je ale víceméně prázdno,“ připustil.

Důvod? Podle něj světová krize a fakt, že si lidé do Maze ještě nenašli cestu.

Mediálně známá tvář
Pokud sázel na to, že k němu lidé budou chodit kvůli jeho známému obličeji, mýlil se. Fyzicky tu dlouhodobě nepobýval a britský šéfkuchař Phil Carmichael, kterého si přivezl z Londýna, neměl charisma svého šéfa. Recenzentka restaurací Laura Baranik spatřuje jeden z důvodů neúspěchu Maze v problematickém umístění. „Myslím, že není pravda, že Maze neuspěla kvůli tomu, že by lidé nebyli zvyklí jíst sofistikovaně a netradičně, ale kdo by chtěl jít na nóbl večeři do tmavého boxu bez oken v hotelu blízko Masarykova nádraží? I když jsem byla velkým fanouškem jeho kuchyně, často jsem tam nešla právě z tohoto důvodu,“ uvedla Baranik. Jeho odchod prý nejspíš odradí i další zahraniční restauratéry od úmyslu otevřít si v Praze podnik.

Ramsay však nečelí problémům jen v české metropoli. Před nedávnem přinesly listy The Financial Times a New York Post informaci o tom, že Ramsayho vlajková loď, londýnská restaurace Foxtrot Oscar, má dva dny v týdnu zavřeno pro nedostatek zájmu a dvě další, Ramsay's Sloane Street a The Devenshire Pub, jsou na prodej. Mediální zástupci Ramsayho společnosti Gordon Ramsay Holding tuto informaci však popírají.

Ramsay je s ročním příjmem 15 milionů liber momentálně asi nejlépe placeným šéfkuchařem. K tomu je ale třeba připočíst jeho zisky plynoucí z televizních programů a knih. Rapidní růst jeho impéria však poznamenala posedlost značkou. „Ramsay začínal s velkým talentem a nadšením, dnes se však zdá, že jídlo je méně důležité než značka,“ nechal se nedávno slyšet britský kulinářský kritik.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!