13. listopadu 2015 15:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Rostlinné oleje mohou způsobovat rakovinu. Lepší je máslo, sádlo a olivový olej

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 6Diskuse
Máslo je podle nové studie zdravější při smažení než rostlinné oleje. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Máslo je podle nové studie zdravější při smažení než rostlinné oleje. | foto: Shutterstock
PRAHA Nová vědecká studie přináší obrat ve sporu mezi těmi, kteří upřednostňují máslo a sádlo, a těmi, kteří raději používají rostlinné oleje. Odborníci zjistili, že při smažení na slunečnicovém či palmovém oleji vznikají stonásobky povoleného množství tzv. aldehydů, které jsou spojovány například s rakovinou a psychickými nemocemi.

Server The Independent přináší informaci o škodlivosti rostlinných olejů. Podle expertů se při vaření s těmito tuky uvolňují toxické chemikálie, které jsou spojovýny s rakovinou a degenerací mozku. Zatímco podle nich sádlo, máslo, kokosový a olivový olej představují zdravější varianty.

Při zahřívání kukuřičného, slunečnicového i palmového oleje se uvolňují tzv. aldehydy. Ty stojí za různými druhy nádorů a neurogenerativními onemocněními, jako je například Alzheimerova choroba.

Martin Grootveld, profesor bioanalytické chemie a chemické patologie DeMontforstké univerzity, upozorňuje na škodlivost tepelného zpracování rostlinných tuků. Podle něj jídla smažená například na slunečnicovém oleji obsahují 100krát až 200krát více aldehydů, než je jejich denní limit doporučený Světovou zdravotnickou organizací.

Při smažení na másle, olivovém oleji nebo vepřovém sádle se produkuje mnohem nižší procento aldehydů. Přitom kokosový olej představuje nejzdravější variantu.

Studie tak nabourává prohlášení britské NHS (Národní zdravotní služba). Ta v něm lidem doporučovala, aby se snažili omezovat konzumaci jídel s vysokým podílem nasycených tuků. „Místo másla či sádla používejte malé množství rostlinného oleje nebo margaríny se sníženým podílem tuku“.

Ovšem rostlinné oleje jsou často spojovány se srdečními chorobami, rakovinou, záněty, vysokým krevním tlakem a špatným psychickým stavem.

Olivový olej vyhrává opakovaně

Dalším faktorem je to, že často vyzdvihované omega 6 mastné kyseliny v rostlinných olejích vytlačují důležité omega 3 mastné kyseliny, které udržují mozek zdravý.

„Pokud konzumujete velké množství kukuřičného či slunečnicového oleje, váš mozek absorbuje příliš mnoho omegy 6, což vypuzuje omegu 3,“ tvrdí profesor neurovědy na univerzitě v Oxfordu John Stein. „Nedostatek omega 3 mastných kyselin je výrazným faktorem, který přispívá k psychickým chorobám a dalším problémům, jako je například dyslexie,“ dodává.

Problému není podle expertů věnovaná dostatečná pozornost zdravotnických organizací ani potravinářského průmyslu.

I přes dlouhé spory ve škodlivosti jednotlivých tuků jsou olivovému oleji opakovaně přičítány pozitivní účinky na lidské zdraví.

  • 6Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz