Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rostou, ale jen někde! Houbaři musí mít trpělivost

Magazín

  16:30
PRAHA - Houbaři, kteří vyrazí do lesů a na louky, najdou mnoho druhů hub, na nasbírání plného košíku budou ovšem potřebovat více času. Záleží také na oblasti, například v Čechách je situace lepší na východě, jihu a jihozápadě.

Houby z českých lesů. foto: Lidové noviny

"Houby se dají najít, ale nerostou hojně," řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Podle něj lidé sbírají zejména hřiby jako kováře, kříště, kozáky nebo křemenáče. Zároveň je však i sezona jedovatých muchomůrek, závojenek, pavučinců a vláknic.

Mykologové letos zaznamenali už i několik otrav muchomůrkou zelenou, u které je možná záměna s jedlým žampionem polním. Kvůli otravě touto houbou skončil minulý týden v mělnické nemocnici i starší manželský pár, přičemž jedenadevadesátiletý muž zemřel.

Landa rovněž upozornil na riziko, které lidem hrozí po nedostatečném tepelném zpracování některých hřibovitých hub. Konkrétně hřiby kováře a koloděje jsou v syrovém stavu mírně jedovaté, proto je nutné je aspoň 15 až 20 minut vařit, zdůraznil mykolog a doplnil, že "dost hub je jedlých, ale tím se myslí v tepelně zpracovaném stavu". Určitou dobu vaření proto potřebují i václavky, které ale zatím příliš nerostou.

Vůbec nejnebezpečnější hřibovitou houbou je satan, dodal mykolog.

Autor:
Témata: houby, Česko

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.