„Kadmium je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny označován jako kancerogenní látka, tedy vyvolávající rakovinu. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny a játra,“ řekla mediální zástupkyně fakulty Gabriela Bechynská.
Mořské ryby na talíři. Jak připravit sardinky či lososa? |
„Kadmium se do prostředí dostává průmyslovou kontaminací a přijímáme ho například vodou,“ řekla vedoucí výzkumu Pavla Linhartová. Dodala, že faktor rybího masa v tomto procesu představuje určitou dvojroli. Právě díky jeho konzumaci člověk kadmium získá. „V tom je určitý paradox rybího masa - může tento jed do těla dostat, ale na druhou stranu nyní víme, že může také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu,“ řekla Linhartová.
Kov v krvi
Dodala, že problematika kadmia se tolik netýká českého prostředí, kde se ve vodě téměř nevyskytuje. Ale třeba v Japonsku se touto záležitostí zabývají více než 50 let. U obyvatel asijské země byl obsah tohoto těžkého kovu v krvi a tkáních dokonce nejvyšší na světě. Pravděpodobně za tím stojí souhra několika faktorů jako například blízkost průmyslových a sídelních zón, hojný výskyt kovů v půdě a vysoký stupeň průmyslového rozvoje.
Na projektu vlivu rybího masa na kadmium se pod vedením Linhartové podílela například i americká studentka Laura Mimsová. Aktuální výsledky výzkumu Linhartová získala během čtyřtýdenního letního kurzu, který fakulta rybářství pořádá pro studenty přírodovědných a medicínských oborů z Česka i ze zahraničí.