Krmiště pro supy vznikají v Nepálu poslední čtyři roky. Zatím poslední, které je v blízkosti hory Annapurna, se zasloužilo o pětinásobný nárůst počtu kriticky ohrožených supů, uvedli tento týden místní ochránci přírody.
Důležitý mrchožroutZtráta hlavního mrchožrouta v Nepálu vedla k nárůstu počtu rozkládajících se mršin a k následnému zvýšení počtu toulavých psů a šíření vztekliny, sněti slezinné a tuberkulózy. Proto přišli ochránci přírody s nápadem na "zdravé supí restaurace". |
Na přelomu století nepálské nebe křižovalo na 300.000 supů, ale pak, jak potvrdily vědecké studie, jejich počet klesl během pouhých několika let o více než 90 procent. Může za to diclofenac. Pokud ho supové s masem sežerou, uhynou na selhání ledvin obvykle během 24 hodin. Tři z šesti druhů nepálských supů jsou proto nyní vedeny jako kriticky ohrožené.
Zabíjet krávy, které jsou v převážně hinduistickém Nepálu považovány za posvátné, je zakázáno. Ochránci proto skupují nemocné a umírající kusy, které svážejí na farmy u "supích restaurací", a tam je léčí - pokud je to třeba - jinými prostředky proti bolesti, než je pro supy smrtelný diclofenac.
Krávy jsou tu chovány až do přirozené smrti. Po ní je proveden test na přítomnost diclofenaku, a pokud je negativní, jsou staženy z kůže a odvezeny do lesa, aby se staly hlavním supím chodem.