Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svíčková se šesti už Čechy neláká. Chtějí se stravovat zdravěji

Zdraví

  8:22
PRAHA - Tradiční česká strava zdaleka nechutná všem Čechům. V poslední době přibývá těch, kteří se chtějí stravovat alternativně. Motivy, které je k tomu vedou, jsou různorodé. „Alternativní způsoby stravování souvisejí spíš se životní filozofií než se zdravím,“ říká internistka Kateřina Cajthamlová.

Nejlahodnější svíčkovou omáčku vaří Stanislav Dunka foto: ČTK

Nezáleží ovšem pouze na tom, pro jaký směr alternativní výživy se lidé rozhodnou, ale i na tom, jakou pozornost budou věnovat přípravě stravy. Výběr surovin a příprava jídel bývá totiž obvykle podstatně náročnější než u běžné stravy. Pokud ji podcení, pak mohou svému zdraví spíš uškodit než pomoci.

Takovéto diety často vznikají v zemích, kde je potravin nadbytek a mnohdy se jimi plýtvá. Zejména mladí lidé mají přitom tendenci experimentovat a hledat alternativy ke konzumnímu způsobu života.

Symbol nezdravých potravin? Vajíčka v jídle až tolik nevadí

Jídelníček vegetariánů mnozí odborníci chválí už proto, že je bohatý na ovoce a zeleninu. A na rozdíl od běžné stravy neobsahuje tolik soli a tuků. Také tento jídelníček má ovšem svá rizika. „Zejména pokud se nepodaří dosáhnout správného složení a zastoupení všech živin,“ říká profesorka Marie Kunešová, vedoucí oddělení obezitologie pražského Endokrinologického ústavu. „Především jde o kvalitu bílkovin.“

Trávicí trakt musí pracovat více

Rostlinná strava totiž neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro správný vývoj a výživu. Bílkoviny je proto třeba správně kombinovat, jinak hrozí v krajním případě až podvýživa. Což může být nebezpečné zejména u starších lidí a malých dětí.

Ve vegetariánské dietě chybějí také vitamin D, železo, vápník a některé esenciální mastné kyseliny. Dostatečně zastoupený není ani vitamin B12, jehož nedostatek může mít na svědomí chudokrevnost neboli anémii. Zmíněné riziko hrozí hlavně u veganů, kteří nejedí vůbec živočišné bílkoviny.

„Strava vegetariánů a makrobiotiků je navíc objemově daleko větší než u těch, kteří jedí maso,“ připomíná doktorka Cajthamlová. „Trávicí trakt, který v takovém případě musí zpracovat objemově poměrně velké množství potravy, by měl být proto v naprostém pořádku.“

Což může být problém u lidí v pokročilejším věku, kteří již mají zdravotní problémy. A také u malých dětí, které nemají trávicí trakt zcela vyvinutý. V době menstruace, kdy dochází u žen k značným ztrátám krve, mohou pak zejména veganky trpět velkým nedostatkem železa.

Ve středeční příloze Medicína a věda si dále přečtěte:
* Vegetariáni málokdy trpí obezitou
* Potravinová pyramida je pro děti nejlepší
* Paleostrava se nedá opakovat
* Mozek řekne, proč jsme nezištní

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!