Vědci zjistili, že osoby, které si v šestitýdenním intervalu denně daly porci sýra, měly nižší ukazatel cholesterolu LDL, tedy takzvaného "špatného", než při konzumaci srovnatelného množství másla. A vyšší cholesterol se u jedlíků sýra neukázal ani ve srovnání s běžným jídelníčkem, upozornil tým vedený Julií Hjerpstedovou v časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Dánští vědci sledovali skupinu 50 lidí, z nichž každý měl kontrolovaný jídelníček včetně přídělu sýra či másla, obojí z kravského mléka. Šest týdnů vždy měli zařazeno do jídelníčku buď máslo nebo sýr. Pak absolvovali dvoutýdenní "očistnou kúru", kdy se vraceli k normální stravě. A pak měli do kontrolovaného jídelníčku zase zařazen ten druhý mléčný produkt než v první fázi.
Lidem, kteří po šest týdnů konzumovali máslo, se zvedl ukazatel cholesterolu LDL v průměru o sedm procent.
Ačkoliv konzumovali větší množství tuku než za běžných okolností, nevykazovali jedlíci sýra žádný nárůst cholesterolu celkově ani toho "špatného". V případě másla se u nich LDL zvedl v průměru o sedm procent.
Přesnou představu zatím vědci o důvodech, proč sýry působí na lidský organismus jinak než máslo, nemají. Někteří to připisují zvýšenému obsahu vápníku v sýrech, další většímu množství proteinů v sýru či jeho fermentačnímu procesu.
Podle Elizabeth Jacksonové z Michiganské univerzity sice studie byla dobře provedena, ale na doporučeních kardiologů to zatím nic nemění. "Chceme, aby se lidé zaměřili na celozrnnou stravu a zeleninu a umírněnou konzumaci tuků. A co se týče sýra, v umírněném množství jakýkoliv," dodala.