Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sýry prospívají zdraví. Cholesterol po nich prý neroste

Zdraví

  7:00
NEW YORK - Lékaři a odborníci na výživu dlouhá léta doporučovali lidem vyhýbat se živočišnému tuku a hlídat si tak cholesterol. Teď však dánští výzkumníci přišli s tím, že sýry by nemusely být v tomto ohledu tak zlé a možná by neměly být zařazeny ve stejné kolonce s máslem, píše agentura Reuters.

Tyhle sýry vypadají krásně, jenže v Čechách a na Moravě preferujeme taveňák, eventuálně starý dobrý smažák. foto: Shutterstock

Vědci zjistili, že osoby, které si v šestitýdenním intervalu denně daly porci sýra, měly nižší ukazatel cholesterolu LDL, tedy takzvaného "špatného", než při konzumaci srovnatelného množství másla. A vyšší cholesterol se u jedlíků sýra neukázal ani ve srovnání s běžným jídelníčkem, upozornil tým vedený Julií Hjerpstedovou v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Dánští vědci sledovali skupinu 50 lidí, z nichž každý měl kontrolovaný jídelníček včetně přídělu sýra či másla, obojí z kravského mléka. Šest týdnů vždy měli zařazeno do jídelníčku buď máslo nebo sýr. Pak absolvovali dvoutýdenní "očistnou kúru", kdy se vraceli k normální stravě. A pak měli do kontrolovaného jídelníčku zase zařazen ten druhý mléčný produkt než v první fázi.

Máslo - ilustrační foto

Lidem, kteří po šest týdnů konzumovali máslo, se zvedl ukazatel cholesterolu LDL v průměru o sedm procent.

Ačkoliv konzumovali větší množství tuku než za běžných okolností, nevykazovali jedlíci sýra žádný nárůst cholesterolu celkově ani toho "špatného". V případě másla se u nich LDL zvedl v průměru o sedm procent.

Přesnou představu zatím vědci o důvodech, proč sýry působí na lidský organismus jinak než máslo, nemají. Někteří to připisují zvýšenému obsahu vápníku v sýrech, další většímu množství proteinů v sýru či jeho fermentačnímu procesu.

Podle Elizabeth Jacksonové z Michiganské univerzity sice studie byla dobře provedena, ale na doporučeních kardiologů to zatím nic nemění. "Chceme, aby se lidé zaměřili na celozrnnou stravu a zeleninu a umírněnou konzumaci tuků. A co se týče sýra, v umírněném množství jakýkoliv," dodala.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...