1. listopadu 2015 7:29 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Tvrzení WHO o uzeninách jen šíří
paniku, říká odbornice Jana Dostálová

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 10Diskuse
Šunka. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šunka. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock
PRAHA Pestrá strava, základ zdraví a střídmě z bohatého stolu, doporučuje na konci svých přednášek Jana Dostálová, naše přední odbornice na výživu a potravinářské zbožíznalství. Ostatně, stejná hesla razí i v reakci na zprávu WHO, která zařadila uzeniny na seznam prokázaných karcinogenů. „Podle mě takové tvrzení pouze šíří paniku.“

Umírněná konzumace masných výrobků a červeného masa neškodí, říká odbornice na potravinářské zbožíznalství a výživu Jana Dostálová. V reakci na krok Světové zdravotnické organizace (WHO), která uzeniny

zařadila mezi karcinogeny, navíc upozorňuje, že maso je nejvýznamnějším zdrojem železa, zinku a dalších živin. Expertka říká, že spíše než mnohá doporučení a ­rady by lidé měli více používat zdravý rozum. „Dnes bohužel podléhají mnohým bludům.“

LN: Co říkáte na zprávy z WHO o karcinogenních uzeninách?
Podle mého takovéto tvrzení šíří jenom paniku. To, že v uzených výrobcích jsou kancerogenní látky z kouře, se ví dávno, a proto technologové vypracovali šetrnější způsoby výroby uzených masných výrobků – například kouř je vyvíjen při nižší teplotě, přečištěn, používá se takzvaný studený kouř – kapalina obsahující aromatické látky, takže obsah kancerogenů je téměř nulový.

Nejrizikovější jsou uzeniny z domácích udíren a grilovaná masa (kvůli změnám bílkovin za vysoké teploty). To, zda potravina působí negativně, záleží především na množství, které zkonzumujeme. Navíc kancerogeny jsou i v jiných potravinách, například těch suchých. Takové ořechy či rozinky často obsahují mykotoxiny, z ­nichž řada jsou silné kancerogeny.

LN: Lze skutečně uzeniny srovnávat s kouřením nebo působením azbestu, jak bylo uváděno?
Podle mne je srovnání konzumace uzenin s kouřením a azbestem přehnané a šíří paniku.

LN: Změní se teď nějak vaše výživová doporučení? Kolik a jakých uzenin je vhodné konzumovat?
Má doporučení to nezmění, protože já už k umírněné konzumaci uzenin nabádám a zvláště malým dětem je nedoporučuji. Je to nejen kvůli obsahu karcinogenních látek, ale také kvůli vysokému obsahu soli a tuku. Záleží také na druhu uzeniny, protože postup výroby a složení je u různých druhů velmi odlišný.

LN: Máme být obezřetní také, co se týče masa?
I tady platí, že všeho s mírou. Velmi záleží na způsobu úpravy masa. Nejrizikovější je maso grilované. Sama ho jím pouze výjimečně, a to ze společenských důvodů, v restauraci si ho nedávám, protože bývá příliš zhnědlé, a tudíž kancerogenní látky obsahuje. Navíc mi nechutná. Nejbezpečnější je maso vařené a dušené.

LN: Nemůže varování o karcinogenech spíš souviset s tím, že uzeniny obsahují konzervanty a rychlosůl? Někteří lidé se také bojí uzení...

Na nevhodném působení na lidský organismus se podílí vše, co jste vyjmenovala. Nutné je konzumovat malá množství a jen občas.

LN: Nebyly dříve uzeniny kvalitnější, tedy že se například používalo míň konzervantů ?
Kvalitnější byly, ale protože měly většinou lepší surovinové složení, obsahovaly víc kvalitního masa. Konzervant dusitan sodný se přidával do masných výrobků i­ dříve (zaručuje také červenou barvu). Delší doba trvanlivosti je nyní zajištěna lepší hygienou i balením.

LN: V poslední době jsme neustále vystavováni nejrůznějším zprávám a zaručeným návodům, jak zdravě žít. A časem se ukáže, že jsou to nesmysly. Kde se výživové mýty berou?
Nejvíc je šíří média a internet, kde se lidé snaží informace získávat nejčastěji. Ale mohou je pouštět do světa i výrobci potravin na základě konkurenčního boje, výrobci a distributoři doplňků stravy. Jde o velký byznys. Ale mýty šíří i odborníci, potravináři a lékaři. Buď nemají dostatečné znalosti, čerpají z neověřených zdrojů anebo jsou to fanatici. V případě lékařů to je nejhorší, přece jen mají mnohem vyšší společenský status a lidé jim věří.

Eva Fryšarová
  • 10Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz