Lidovky.cz: Podle zprávy Světové zdravotnické organizace je prý červené maso a šunka stejně karcinogenní jako cigarety. Měli bychom se tedy konzumaci úplně vyvarovat?
Vše je o tom, jak má člověk vyvážený jídelníček, jak se hýbe, jakou má míru stresu a jak relaxuje. Jde o celkovou harmonii mezi těmito faktory. Vše je také o četnosti konzumace určité potraviny. Pokud si dám takovou šunku nebo červené maso jednou týdně, dám si k tomu hodně zeleniny a ještě k tomu nápoj ve formě zeleninové šťávy (zelenina a ovoce mají velké množství antioxidantů, které eliminují negativní dopady působení nitrosaminů tvořících se v těle při konzumaci dusitanových solí – označení E250), pak to nebude problém. Bohužel ze zkušeností vyplývá, že jídelníček průměrného Čecha obsahuje denně minimálně 50 - 100 g uzenin včetně šunek a červeného masa. Většina lidí jí sladkosti, zpracované potraviny, mnoho soli, potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, smažená jídla na nekvalitních rostlinných olejích.
Jako tabák či azbest. Šunka, slanina nebo párky můžou způsobit rakovinu |
Naopak skoro nejí žádné ovoce, zeleninu, semínka, zdravé oleje jako například konopný a lněný olej. Prostě se dá říci, že skladba jídelníčku průměrného Čecha má velmi nízké zastoupení antioxidantů a vlákniny. Takový jídelníček je v kombinaci s uzeninami velmi nebezpečný. Faktem je, že pokud má člověk permanentní stres, tělo to ničí mnohem více, než to, že si dám občas šunku nebo steak. Mysl a tělo musí být vyvážené. Museli bychom srovnávat stejné typy lidí, ve stejné situaci, mírou stresu a tak podobně, abychom mohli tvrdit, že šunka a červené maso doslova zabíjí. Jak tvrdí někteří odborníci.
Lidovky.cz: Považujete tuto zprávu za průlomovou, nebo jsou tyto účinky pro organismus známé?
Informace o obsahu dusitanových solí v uzeninách a šunkách jsou známé. Jsou tam přidávány z důvodů hygienického, ale i vzhled prodává. Šunka bez E250 bude spíše do hněda a to průměrný zákazník nekoupí. Otázkou je, jak je daný výrobce seriózní a kolik tam dává daných látek. Dusitany se totiž v těle přeměňují na nitrosaminy, které jsou považovány za karcinogenní. Jsou obsaženy i v cigaretovém kouři. Dusitany a dusičnany jsou látky, které jsou ale všude kolem nás, dostávají se do těla i z jiných potravin. Velká koncentrace je ale v uzeninách a šunkách. Tyto účinky jsou známé již od 70. let minulého století.
Balená šunka, salámy a pití pro děti. 10 největších hnusů v supermarketech |
Lidovky.cz: Nejvíce prý hrozí karcinom tlustého střeva, který se teď objevuje čím dál tím častěji. Kolikrát týdně je „zdravé“ maso konzumovat?
Zdraví střeva souvisí jak se stravou, tak pohybem, tak psychikou a mírou stresu. Jak už jsem říkal, záleží na celkové skladbě jídelníčku daného člověka. Osobně bych se přikláněl k tomu jíst uzeniny a šunky s obsahem E250 maximálně jednou týdně spolu s konzumací zeleninou a čerstvou zeleninovou šťávou a také trochou kvalitního oleje
Lidovky.cz: Čím by se maso mělo v jídelníčku nahrazovat?
Doporučuji do stravy zařadit náhrady masa jako tempeh (plísňový sojový sýr), dále luštěniny v kombinaci s obilovinami, rostlinné bílkoviny z ořechů a semínek. Pokud je to na někoho moc radikální, ať si zařadí do jídelníčku více ryb. Například sardinky ve vlastní šťávě. Dá se také pracovat s vajíčky – pochopitelně nejlépe s domácího chovu. Doporučuji také kozí a ovčí sýry. Jednou týdně je pak v pořádku zeleninová polévka s vařeným hovězím masem. Rozvařeným jako “dortík” a s polévkou s vysokým obsahem zeleniny a špetkou kurkumy, zázvoru a třeba i rozpuštěného kokosového oleje, nebo přepuštěného másla.
Lidovky.cz: Šunka, slanina či párky. Měli by se jim lidé vyhnout úplně a vyškrtnout je z jídelníčku? Co nám může konzumace způsobit?
Výše uvedené výrobky obsahují tzv. Dusitan sodný (E250). Je to syntetická konzervační látka přidávaná do uzenin, šunek a dalších masných výrobků, která jim pomáhá udržet pěknou růžovou barvu a přidává se z hlediska hygienického. Problém je, při trávení se dusitany přeměňují na nitrosaminy, u kterých se prokázalo, že jsou jsou karcinogenní. Nitrosaminy způsobují poškození buněk - hlavně tlustého střeva, močového měchýře, žaludku, slinivky břišní nebo. Zpracované maso je mnohem náchylnější k tvorbě nitrosaminů.
Jsou červená masa všechna stejně nebezpečná, nebo jsou mezi nimi rozdíly?
Záleží na původu masa, typ chovu, typ stravy a zacházení se zvířaty. Maso z volně se pasoucího zvířete krmeného stravou bez GMO a dalších látek určitě v omezené míře konzumace je spíše prospěšné. Maso v sobě nese “informaci a obsah” toho, co jedlo, jak s ním bylo zacházeno. Takže existují velké rozdíly.
Lidovky.cz: Jak je to s masem krůtím či kuřecím?
Do masových produktů se nesmí přidávat žádná antibiotika. Ani u drůbeže. Otázkou je typ chovu, podmínky, a taky jakou stravu dostávají daná zvířata. Dneska již existují farmy, které vykupují drůbež z běžného chovu a nechávají je stejně dlouhou dobu “doslova detoxikovat” pohybem a nekonvenčními krmivy.