30. listopadu 2016 10:10 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Odbornice na výživu: Jídlo ve fast foodu? Vzala bych si salát nebo klasický hamburger

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Hamburger - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hamburger - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
PRAHA Fast foody čili jídelny rychlého občerstvení, kde se jídlo rychle připravuje, rychle prodává a obvykle také rychle jí: Jsou tak skrznaskrz špatné, jak se říká, nebo v nich přece jen trochu zdravé stravy najdeme? A jsou obyčejné hospody lepší?

V řetězcích rychlého občerstvení se pokrmy připravují rychle. A k tomu patří smažení, fritování, opékání nebo rozpékání. A aby to ještě víc svištělo, využívá se zde spousta polotovarů, které se snadno připravují a nevyžadují složitou manipulaci ani konečnou úpravu. Vybalíte, vložíte do trouby, grilu nebo do fritézy a za pár minut máte hotovo.

„Smažená jídla, kterými fast foody lákají své zákazníky, jsou u nás velmi oblíbená, protože jsou chutná, šťavnatá, na povrchu křupavá. Ale mají i stinné stránky,“ říká vedoucí Oddělené léčebné výživy Fakultní nemocnice Olomouc Marie Kohutová. Pokrmy se totiž připravují nejčastěji na tuku, typické je fritování.

Mohou proto obsahovat kancerogenní látky a kvůli vysokému obsahu tuku jsou hůře stravitelné. Řada polotovarů obsahuje vysoký obsah soli a přídatných látek – aditiv, která zaručí například hezký vzhled, trvanlivost, chuť nebo vůni pokrmu. Přidané cukry a aditiva jsou také v nápojích a dezertech.

„Na cestách, při nákupním městském shonu nebo mezi obchodními schůzkami může příležitostná návštěva fast foodu uspokojit naše hladové žaludky. Jídlo z fastfoodů by však v žádném případě nemělo tvořit základ každodenního stravování,“ varuje Marie Kohutová.

Průměrná spotřeba na obyvatele ČR podle druhu potravin.

Pokud by si sama měla ve fast foodu něco vybrat, pak by po srovnání nutričních hodnot zvolila zeleninový salát s grilovaným kuřecím masem bez krutonů a bez dresinku. Nebo klasický hamburger. Smířila by se s běžným bílým pečivem a raději by nezkoumala složení mletého masa.

„Jestliže bych sáhla i po lákavých křupavých hranolkách, pak bych se musela vyrovnat s tím, že konzumací střední porce tělu věnuju 17 gramů tuků. Většinou však hranolky vylepšujeme tatarskou omáčkou, což je dalších 12 gramů tuků v jedné porci. To už máme 29 gramů tuku a jsme stále jen u přílohy. Když si spočítám, že denní průměrná dávka tuku u jedince bez nadváhy je 70 gramů, vejdu se tam. Ale co další denní jídla, co snídaně, svačina a večeře? Na ty si pak musím dávat o to větší pozor. A to nemluvím o tom, že ony tuky nejsou zrovna vhodné,“ říká Marie Kohutová.

Martin Ježek, Lidové noviny
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz