Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vědci vyšlechtili zdravé vepřové

Magazín

  10:35
WASHINGTON - Budoucnost v oblasti zdravé výživy patří vepřovému. Alespoň to tvrdí američtí vědci, kteří se chlubí, že se jim podařilo geneticky vyšlechtit prasata, jejichž mastné kyseliny by mohly být přínosné pro lidské zdraví.

Vepřové bude zřejmě nejzdravější maso na světě.

Agentura Reuters rovněž napsala, že se tak možná otevírá cesta ke zdravějším zdrojům vepřového a slaniny.

Vyšlechtěná prasata produkují více mastných kyselin omega-3. Ty hrají významnou roli v mnoha procesech v lidském těle - od regulace krevního tlaku a srážlivosti po zvyšování imunity a protizánětlivé účinky. U lidí také zlepšují srdeční funkce a snižují rizika srdečních chorob.

Jediným způsobem, jak získat kyseliny omega-3, jsou potravinové doplňky nebo konzumace určitých ryb. Ty však mohou někdy obsahovat vysoké hladiny toxických látek. Vědci ve snaze najít nové zdroje těchto kyselin přenesli v laboratoři gen označovaný jako "fat-1" do prasečích buněk. Pak použili klonování k vytvoření zárodečných buněk, které byly implantovány do dělohy běžným prasatům.

Gen vytváří enzym, který mění méně žádoucí kyseliny omega-6 na zdravější omega-3, píše se ve studii otištěné v časopise Nature Biotechnology. Velké množství kyselin omega-6 je považováno za jeden z hlavních důvodů vysokého procenta Američanů trpících obezitou či srdečními problémy, které jsou hlavními příčinami smrti v USA.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!