Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Většina Čechů si přeje nekuřácké restaurace

Zdraví

  14:50
Kouření v restauracích. Otázka, která rozděluje společnost. Podle posledního průzkumu si ale většina lidí přeje, aby cigarety z restaurací zmizely - celých 78 procent lidí. Z kuřáků, kterých je v České republice téměř čtvrtina, je pro zákaz 40 procent.

Španělé si od neděle už v barech nezakouří foto: Reuters

Oznámil to Radek Jalůvka, šéf společnosti Ipsos Tambor, která s Univerzitou Karlovou průzkum letos v dubnu provedla.

Podle Denisy Kasl Kollmannové z fakulty sociálních věd UK je Česko jednou z posledních zemí, kde je kouření v restauracích povoleno. Také úmluvu Světové organizace (WHO) o kontrole tabáku ratifikovala ČR jako poslední ze zemí EU po osmi letech odkladů až letos. Ministerstvo zdravotnictví předloží na podzim návrh tabákové novely, v jedné z variant je i zákaz kouření v restauracích.

V průzkumu odpovídalo 8488 lidí. Více než polovině, 52 procentům, vadí kouření v restauracích, výrazně častěji ženám, 61 procentu, než mužům, 43 procentům. Kouření vadí ve větší míře vysokoškolákům a rodinám s dětmi.

Kuřáci omezují život ostatním

Přesně 61 procent dotázaných se domnívá, že kuřáci omezují svobodu nekuřáků, myslí si to i 28 procent kuřáků. Průzkum rovněž potvrdil, že počet zastánců zákazu kouření v restauracích roste. Podle loňského průzkumu společnosti Median bylo pro zákaz téměř 70 procent lidí, čtyři roky předtím 50 procent, nyní 78 procent. V roce 2007 podporovalo zákaz jen 13 procent kuřáků, nyní 40 procent.

no smoking

Kouř z cigaret jako hlavní zdroj znečištěného vzduchu patří s nekvalitní obsluhou a špatným jídlem k nejčastějším důvodům nespokojenosti při návštěvě restaurace. Je na druhém místě v tomto žebříčku. Podle Mirka Slíže z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy kleslo po zavedení zákazu kouření v Irsku znečištění vzduchu v restauracích o 93 procent.
Data podle něho rovněž ukázala, že po zákazu kouření neklesla návštěvnost.

Restauratéři se zákazu obávají, mohl by jim ale pomoci

Provozovatelé restaurací se odlivu hostů obávají, i proto jsou mnozí proti zákazu kouření. Podle průzkumu je ale pro většinu kuřáků kouření v restauraci jen doplněk, chodí tam hlavně kvůli jídlu, přátelům, pití a atmosféře. Kouření v restauraci je opravdu důležité jen pro devět procent zákazníků a jen pro čtvrtinu kuřáků.

"Pokud se v restauracích nebude kouřit, přestane tam chodit jen minimum lidí, naopak tam začnou chodit ti, kterým u jídla tabákový kouř vadí - hlavně rodiny s dětmi a nekuřáci. Valná většina kuřáků bude chodit do restaurace dál," shrnul Jalůvka. Celkový počet návštěv by mohl stoupnout o tři až šest procent a tržby restaurací až o šest miliard korun, řekl.

Problém se zákazem kouření v restauracích budou podle Jalůvky mít spíše tabákové firmy. Klesne jim odbyt - podle průzkumu vykouří kuřák v průměru za návštěvu restaurace devět cigaret. Zkušenosti evropských zemí ukazují, že po zavedení zákazu klesl počet vykouřených cigaret o třetinu, u méně závislých kuřáků o polovinu. Klesly i počty dospívajících, kteří si svoji první cigaretu zapálili s kamarády v restauraci.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...