Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vláknina prý může prodloužit život, snižuje i riziko rakoviny

Zdraví

  12:00
CHICAGO - Zvýšení podílu vlákniny ve stravě může lidem prodloužit život. Vláknina organismus chrání nejen před chorobami srdce, ale také před infekcemi a dýchacími problémy. U mužů snižuje riziko onemocnění rakovinou trávicího traktu.
Zdravá strava - ilustrační foto

Zdravá strava - ilustrační foto foto: Shutterstock

Vyplývá to z dosud nejširší studie provedené v USA na skupině téměř 400.000 lidí. V pondělí byly její výsledky zveřejněny v Archives of Internal Medicine. Zadavatelem byla americká vláda.

Američané konzumují v průměru jenom 15 gramů vlákniny denně, přitom doporučená denní dávka je 25 gramů pro ženy a 38 gramů pro muže. Krajíc chleba obsahuje pouze dva až čtyři gramy vlákniny.

Ideální jídelníček

Ideální jídelníček s vysokým obsahem vlákniny se v případě ženy skládá z třetiny hrníčku ovesných vloček, poloviny hrnku vařených fazolí, neloupaného jablka a poloviny hrnku zeleniny. Muž by navíc měl sníst asi 23 mandlí, pečený brambor, celozrnný muffin a pomeranč.

Skupina 388 tisíci lidí ve věku od 50 do 71 let byla sledována po dobu devíti roků. U těch, kdo konzumovali dostatek potravin obsahujících vlákninu, se riziko úmrtí snížilo o 22 procent.

V letech 1995 a 1996 účastníci vyplnili dotazník o stravovacích návycích.

Odpovídali v něm na otázky, jak často konzumují 124 vybraných potravin. Do roku 2004 31 tisíc z nich zemřelo a autoři výzkumu zjistili příčinu jejich smrti podle lékařských záznamů. I po odečtení faktorů jako nadváha, dosažené vzdělání, kouření a celkový zdravotní stav se prokázalo, že míň mrtvých bylo mezi konzumenty vlákniny.

Ví se, že je prospěšná hlavně v případě diabetu a nemocí srdce, protože snižuje hladinu škodlivého cholesterolu a krevního cukru i krevní tlak a že omezuje záněty. Váže se rovněž na toxické látky a urychluje jejich odstranění z těla. Zvyšuje pocit nasycenosti, takže může pomoci i při redukčních dietách.

Riziko onemocnění rakovinou vláknina podle studie snižuje jen u mužů, protože ti jsou ve srovnání se ženami náchylnější onemocnět druhy rakoviny vážícími se na stravu.

Vlákninu obsahuje ovoce, zelenina a také luštěniny. Podle studie ale riziko onemocnění nejúčinněji snižuje vláknina obsažená v zrnech.

Autoři: ,
Témata: rakovina, nemoc, USA

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.