Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Vysocí lidé mají větší riziko rakoviny, tvrdí švédská studie

Věda

  6:44
ŘÍM - Říká se, že výška dělá z poloviny krásu. Zdá se ale, že je zde nebezpečná souvislost mezi vysokou postavou a rakovinou. Tato hypotéza se již objevila v několika výzkumech a významně ji potvrzuje nedávná rozsáhlá švédská studie, při níž vědci sledovali více než 5,5 milionu osob v letech 1958 až 2011. O důvodech, proč tomu tak je, vznikají různé hypotézy, ale žádná z nich dosud nebyla potvrzena.
Léčba rakoviny

Léčba rakoviny foto: Shutterstock

„Pokud je nám známo, naše studie je dosud nejreprezentativnější a její výsledky naznačují, že vyšší lidé jsou vystaveni většímu nebezpečí, že onemocní rakovinou,“ uvádí Emelie Benyiová ze stockholmského Institutu Karolinska.

Každých 10 centimetrů

Vědci ze Stockholmské univerzity a Královského karolinského institutu dospěli k tomuto závěru na základě sledování švédských mužů a žen, kteří se narodili v letech 1938 až 1991. Analýza údajů o těchto osobách ukázala, že spolu s výškou roste pravděpodobnost vzniku zhoubného nádoru. Každých deset centimetrů výšky navíc zvyšuje riziko onemocnění o 18 procent u žen a o 11 procent u mužů.

Čeští vědci zjistili, jak snížit vznik rakoviny

Ukázalo se také, že vyšším ženám hrozí o 20 procent větší riziko rakoviny prsu a že vztah mezi výškou a rakovinou je zvláště výrazný u maligního melanomu, nejzávažnějšího typu kožního nádoru, který se zdá být častější u „čahounů“.

O příčinách těchto zjištění vznikají různé hypotézy, ale žádná zatím nebyla potvrzena. „Zatím tato informace nemá praktické důsledky, ale bylo by velmi užitečné porozumět důvodům, proč tomu tak je,“ vysvětlují vědci, které cituje italský deník Corriere della Sera.

„Mohou tu být důvody související s hormony a dalšími faktory růstu, které ovlivňují jak výšku člověka, tak riziko vzniku zhoubného nádoru. Nebo může jít o genetické mutace spojené s výškou, které jsou rovněž spojeny s větším rizikem onemocnění. Nebo také, a to je velmi zajímavé, mohou být výška a riziko onemocnění částečně závislé na výživě v dětském věku a v období dospívání,“ uvádějí vědci.

Autor: