Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ztučnělá játra a přemíra bílé drogy. Cukru nám stačí o hodně míň

Zdraví

  7:00
Záměrné vystavování drůbeže nadlimitní spotřebě sacharidů je dnes ve většině zemí EU zakázáno. Zatímco však ztučněná husí a kachní játra začínají patřit minulosti, ke ztučňování jater spěje člověk. Úplně stejně, ale dobrovolně.

Takže který je ten zdravý? Bohužel žádný. Žít bez cukru ale dokáže jen málokdo. foto: Shutterstock

Když naše tělo přemění energii ze všech přijatých sacharidů na glukózu a tu přímo nespálí, ukládá si ji do zásoby. Jakmile ale horní hranici kapacity pro toto ukládání překročíme, začne se glukóza přestavovat na mastné kyseliny a z nadbytečných sacharidů vznikne nasycený tuk.

Ten se ukládá v játrech, transportuje do krve a právě zde je třeba hledat souvislost mezi nadměrným příjmem sacharidů a narůstajícím počtem metabolických a kardiovaskulárních onemocnění.

Slabost pro sladké

„Sladká chuť signalizuje obsah energie,“ říká profesor Michal Anděl, děkan 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. „Touhu po sladké chuti si s sebou zřejmě geneticky neseme, dokážeme na ni dobře reagovat už od útlého věku a dál si to návykově podmiňovat. Kdo si zvykne na sladkou chuť, vyhledává další sladké.“

Není cukr jako cukr

Sacharidy se dělí na:

  • jednoduché cukry

Příklady jednoduchých cukrů: – glukóza (hroznový cukr) – fruktóza (ovocný cukr) – sacharóza (řepný cukr) Mají sladkou chuť.

  • složené cukry

Příklad složených cukrů: – škrob Je bez chuti.

Obecně sice platí, že ovoce je zdravé a do našeho jídelníčku určitě patří, ale obsahuje cukr fruktózu a jeho přísun si musíme hlídat. „Měl jsem pacienta, který si takto vypěstoval diabetes 2. typu. Vlastnil sad, a aby do sebe dostal něco ‚zdravého‘, pil dva až tři litry svého jablečného moštu denně. Takto ‚zdravě‘ se stravoval dva nebo tři roky.

Při tom přibral na váze 15 kilogramů a onemocněl cukrovkou,“ nabádá k obezřetnosti před spotřebou fruktózy profesor Anděl. Jinými slovy: i u tak zdravé potraviny, jakou je ovoce, musíme množství držet na uzdě.

Jednorázový přísun většího než půlkilogramového množství ovoce se na nás může v důsledku vysokého obsahu fruktózy velmi negativně podepsat.

S „jedovatými“ slovy opatrně

V poslední době se v souvislosti s cukrem často objevuje přívlastek „jed“. S tak neadekvátním přirovnáním profesor Anděl nesouhlasí. „Akutně podaný jed je něco, co ukončí lidský život během několika minut či hodin, a tím cukr rozhodně není,“ namítá. Jednoznačně se však přiklání k názoru, že cukr konzumujeme v nadměrném množství. „Pod to bych se podepsal levou i pravou rukou,“ dodává. Vždyť kolem roku 1810 dosahoval příjem sacharózy v Rakousku-Uhersku asi dva kilogramy na osobu za rok, teď jí ve střední Evropě spotřebujeme na člověka 36 až 40 kg.

Glykemický index

Číslo, které udává rychlost využití glukózy z určité potraviny tělem s tím, že sama glukóza má glykemický index 100. Čím je glykemický index nižší, tím lépe, protože cukry se vstřebávají pomaleji a méně zatěžují organismus výkyvy hladiny cukru v krvi.

  • nízký glykemický index: 0–55, příklady: zelenina, ovoce, celozrnná rýže, bulgur, pohanka, rýže basmati
  • střední glykemický index: 56–69, příklady: zmrzlina, banán, tyčinky, kokakola, šumavský chléb
  • vysoký glykemický index: 70 a víc, příklady: kukuřičné lupínky, chipsy, pivo, rohlík, bílá rýže, koblihy

Glykemie (koncentrace glukózy v krvi) nalačno:

  • Normální glykemie: 3,8–5,6 mmol/l (zdravý člověk)
  • Zvýšená glykemie: 5,7–6,9 mmol/l (stav před vznikem cukrovky)
  • Diabetes (cukrovka): 7,0 mmol/a více l Diagnózu diabetu dělá lékař z žilní krve, ne z přístroje glukometru.

„Příjem sacharózy stoupl dvacetkrát, zatímco potřeba svalové práce se zmenšila více než o polovinu – namísto sekáče s kosou a energetickým výdejem pět až šest tisíc kilokalorií za den dnes udělá stejnou práci kombajnér s energetickým výdejem maximálně 2200 kcal. Aprávě z nepoměru mezi energetickým výdejem a příjmem plyne epidemie důsledků v podobě onemocnění srdce a cév, diabetu a dalších chorob,“ zdůrazňuje lékař.

Energie jen tolik, kolik spálíme

Většinu sladkostí konzumujeme dohromady s nějakým tukem. „Problematické jsou z tohoto pohledu především cukrovinky a cukrárenské výrobky, které často obsahují velké množství něčeho ještě horšího, než je cukr – transmastné kyseliny,“ konstatuje profesor Anděl.

„Ty mi u nás v nutričním označování potravin pořád chybějí. Například Němci, Švýcaři nebo Rakušané je tam mají, v Dánsku je dokonce stanovený limit, kolik transmastných kyselin potravina může mít. U nás je ale pokrok už to, že máme na obalech specifikovaný obsah nasycených kyselin. Vedou ke vzniku aterosklerózy, neboli kornatění tepen. Chcemeli jí zabránit, měli bychom přijímat co nejméně energie a sacharidů včetně cukrů pouze tolik, abychom je dokázali spálit a nepřestavovali je na tuk. Když si tělo z přijatých sacharidů vyrobí tuk, dostáváme se do problémů,“ varuje Michal Anděl.

Cukr je také nutné vidět v kontextu dalších sacharidů. Zvláště těch, které se rychle vstřebávají. Rychlosti, s jakou dokáže tělo využít glukózu z určité potraviny, se říká glykemický index. Nevýhodné jsou potraviny s vysokým glykemickým indexem, kam patří hlavně výrobky z vymleté bílé mouky nebo bílé rýže. Výhodnější je celozrnné pečivo, celozrnná rýže, které mají nižší glykemický index a u kterých se škrob pomaleji štěpí i pomaleji vstřebává.

Cukr

Pozor však na „tmavé pečivo“, které tmavé v podstatě není. Pokud je pouze obarvené karamelem, je stejně „bílé“ jako všechno ostatní. Nejnižší glykemický index mají sacharidy z luštěnin, přičemž platí, že čím nižší tento index je, tím lépe – vstřebávání sacharidů je pak rozloženo do delšího časového období.

„Pro sacharózu je bohužel typické rychlé vstřebávání. Rychle se nám po ní vyplaví hormon inzulin, který vede k ukládání živin do zásob, takže z těchto sacharidů se tuk vytváří nejsnadněji,“ uzavírá profesor Anděl.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...