Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Přidává se skoro do všeho. Proč nadměrná konzumace škrobu vadí a do kterých jídel nepatří?


Škrob | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Škrob je součástí mnoha základních potravin a zároveň se často do různých potravinářských výrobků přidává. Je levný a dodává potřebný objem či konzistenci. Není ho ale v současnosti až příliš mnoho? A jak jeho nadbytek škodí našemu zdraví?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Ze škrobu se v posledních letech stala levná a všeobecně využívaná náhražka do potravin. Někde jen nenápadně přiznávaná v podrobnějším složení výrobku, na které si musí čtenář brát lupu, jinde naopak hrdě zdůrazňovaná – například jako náhražka vajec, která někomu připadají příliš cholesterolová nebo mu vadí jejich živočišný původ. Na internetu najdeme mnoho receptů, které se chlubí tím, že si vystačí s využitím škrobu.

Kde se bez škrobu neobejdeme a kam by správně patřit neměl? A jak je tomu s jeho škodlivostí či užitečností?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...