Zatímco Ajala navazuje na mayské postupy výroby čokolády, Lidka na to, jak se čokoláda vyráběla před sto lety právě v Kutné Hoře, odkud pochází.
International Chocolate Awards jsou nejprestižnější světovou čokoládovou soutěží, která čokoládovnám tradičně přináší možnost srovnávat se v kvalitě se světovou konkurencí. Soutěží tu výhradně čokoládovny vyrábějící takzvané bean-to-bar čokolády, tedy takové, které se vyrábějí přímo z kakaových bobů, nikoliv z polotovarů, jak je to obvyklé u masové produkce.
Tajemství růžové sladkosti. Kde se vzala ruby čokoláda a je to opravdu čtvrtý druh? |
Výherce vybírá porota složená z desítek profesionálů z mnoha odvětví čokoládového světa od výrobců, přes degustátory až po novináře.
„Ajalu jsme zakládali s cílem vyrábět pravou čokoládu a tou nadchnou především naše zákazníky. To, že se nám daří po osm letech oslovovat jak zákazníky, tak i odborníky, je pro nás důkaz, že jdeme správnou cestou a výběrová čokoláda není jen okrajový trend. Neděláme kompromisy v kvalitě ani složení, a to zákazníci i porota oceňují,“ vysvětluje Filip Teplý, zakladatel brněnské čokoládové manufaktury.
A dodává: „Věřím, že tato mezinárodně uznávaná ocenění nám pomohou proniknout na další evropské trhy a k dalším čokoholikům. Především v západní Evropě je obrovská konkurence, ale International Chocolate Award jsou všeobecně známou soutěží a úspěch v ní otevírá dveře u zahraničních prodejců, tak doufám, že brzy potkáte naši čokoládu třeba v Paříži nebo v čokoládovém Švýcarsku.“
Česká čokoládovna Ajala se soutěže účastnila už potřetí. Poprvé v roce 2016 si odnesla stříbro, o dva roky později už tři medaile (dvě bronzové a stříbro) a letos na úspěch navázala potřetí.
V letošních Chocolate Awards uspěly hned dvě české bean-to-bar čokoládovny. Kutnohorská čokoládovna Lidka si odvezla dokonce zlatou medaili v kategorii mikroproducenti: 100% čokolády. Tedy vyhrála s čokoládou, která neobsahuje nic jiného než 100 % rozemletých kakaových bobů. Kromě toho výrazně bodovala v kategorii mléčných čokolád, kde si stříbro odnesla mléčná a exotická velbloudí, bronz potom ta s ovčím mlékem. Umístily se i jejich tmavé čokolády.