Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Stačí vám pět ingrediencí a skvělý anglický krém je hotový, říká cukrářka

Anglický krém foto: Shutterstock

Recept
Anglický krém neboli créme anglaise je francouzský cukrářský krém, který se vám bude hodit, pokud chcete začít s cukrařinou anebo pokud si potřebujete osvojit přípravu nejdůležitějšího stavebního kamene skoro všech dalších krémů.
  13:00

Použít jej ovšem můžete i jako základ vanilkové zmrzliny či ke sladkým buchtičkám anebo ho připravit spolu s ovocem jako samostatný dezert. Příprava je velmi jednoduchá, avšak musíte dodržet přesný postup.

Budete potřebovat:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 90 ml smetany 33%
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g žloutků
  • 10 g vanilkové pasty nebo dva vanilkové lusky

Do menšího rendlíku nalijte plnotučné mléko, smetanu a vanilkovou pastu. Než tuto směs přivedete těsně pod bod varu, vedle v míse si zamíchejte žloutky s cukrem. Tekutou směs na sporáku stáhněte na nejmenší možný stupeň a za stálého míchání postupně přidávejte žloutky smíchané s cukrem. Pozor, směs na sporáku nesmí přesáhnout 85 °C, jinak ze žloutků budete mít míchaná vejce. Hotový anglický krém poznáte tak, že zhoustne.

Anglický krém skladujeme v lednici přikrytý potravinářskou fólií. Jeho použití doporučuji až druhý den po uvaření. Než jej budete dále zpracovávat, je potřeba ho opět trochu rozehřát anebo ho v dostatečném předstihu vytáhnout z lednice.

Jak už bylo zmíněno, tento krém má řadu využití, mimo to jej ovšem můžete upotřebit jako základ pro bavorský krém; pokud byste se rozhodli jej připravovat, budete muset do směsi přidat plátkovou želatinu.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...