Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Vláčná šlehaná bábovka. Jak na vynikající moučník, poradí cukrářka

Vláčná šlehaná bábovka foto: Kulinární studio Mafra

Recept
Jedna forma, ale mnoho chutí. Bábovku, klasický moučník našich babiček, lze připravit na mnoho způsobů, může být třená, kynutá, hrníčková, mramorovaná nebo třeba s ořechy a rozinkami. Já jsem si oblíbila recept na šlehanou bábovku, která je jemná, vláčná, jednoduchá i variabilní.
  5:00

Šlehaná bábovka

  • 190 g třtinového cukru (lze použít i kokosový nebo klasický cukr)
  • 150 g vajec (cca 3 ks velikosti M)
  • 320 g hladké mouky (lze použít i bezlepkovou)
  • 280 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • kokos a tuk na vymazání a vysypání formy

Nejprve vysypeme formu strouhaným kokosem. Pokud nechcete používat kokos, můžete použít mouku, jak jste zvyklí. Následně si předehřejeme troubu na 175 stupňů. Do šlehacího stroje dáme vyšlehat vejce, třtinový cukr a vanilkový cukr. Čekáme, až nám ze směsi vznikne pěna. Do pěny následně přidáme postupně slunečnicový olej a opět necháme šlehat.

Když se směs s olejem zamíchá a spojí, přisypeme hladkou mouku a prášek do pečiva. Opět dáme šlehat. Nakonec přidáme smetanu a opět vše zašleháme. Hotové těsto nalijeme do formy a dáme péct přibližně na 35 minut. Během pečení bábovku kontrolujeme. Po upečení ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Jestliže budete chtít, lze do hotového těsta přidat oříšky, strouhaný kokos nebo kousky čokolády. A pokud máte bábovku rádi s čokoládou, můžete podle chuti přidat i holandské kakao. Bábovku skladujeme v suchu a chladu. Podáváme s vyšlehanou smetanou.


Autor: